145 години безсмъртие: България се прекланя пред подвига на Ботев

С вой на сирени, минута мълчание и поклонения отдаваме почит към саможертвата на всички знайни и незнайни герои

02.06.2021 | 18:00 Редактор: Жаклина Иванова

България скланя глава пред подвига на Христо Ботев и всички, дали живота си за свободата на Отечеството. С вой на сирени, минута мълчание и поклонения на исторически места в страната отдаваме почит и признателност към саможертвата на всички знайни и незнайни герои.

Стотици се стекоха на връх Околчица, за да почетат подвига на поета революционер и загиналите за свободата на България.

"Всяка година се качваме. Внучката е  на 25 години и 19 пъти е идвала с мен тук. Много обичаме да идваме в Балкана. Тук виждаме как хората са сплотени, как милеят за България", сподели Димитър Каменов от Враца.

"Дошли сме да окажем почит на загиналите за свободата на България, да предадем знанията, които трябва да се напомнят, на по-младите", каза Мариян Христов от Червен бряг.

Много хора се изкачиха и до паметника на Ботев, който се извисява над родния му град Калофер. Тържествата там започнаха от снощи със заря, а кулминацията днес беше военен ритуал по изнасяне знамето на Ботевата чета. Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на тържествата. 

Възпоменателна церемония имаше и в София. Под звуците на Гвардейския духов оркестър столичани поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на поета революционер в Борисовата градина.

Елена Димитрова е на 90 години и всяка година присъства на тържествата. 

"Ако едно малко дете в този ден, постави цвете в краката на Ботев, Левски, то ще запомни това за цял живот", сподели тя.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК