Нискокалоричните диети - бърз ефект с риск от дълготраен дефект

Йо-йо ефектът е най-малкият проблем, с който може да е сблъскаме

29.06.2021 | 11:50 Редактор: Елеонора Танева
Нискокалоричните диети - бърз ефект с риск от дълготраен дефект

Броенето на калориите в храната е в основата на много диети. Това е един от начините за бързо сваляне на килограми, но крие рискове за здравето.

Прекалено рестриктивните диети, които включват например само 1200 калории, имат своите положителни ефекти върху теглото в краткосрочен план, но от друга страна негативните им ефекти за здравето в дългосрочен план са значителни.

Количеството калории трябва да е обвързано с физическата активност на човек, съветват специалисти. 

Рязкото ограничаване на калориите неминуемо ще доведе до загуба на тегло. 

Създаването на калориен дефицит е съществено за изчистването на мазнините от тялото и намаляването на теглото. В дългосрочен план обаче няма как да спазвате постоянен режим, включващ едва 1200 калории, защото това ще ви доведе до вълчи глад в даден момент, особено ако изпълнявате и физическа активност.

Това крие риск от често преяждане и много бързо връщане на килограмите.

ако организмът не получава нужното му количество калории, има риск да започнете да чувствате умора, гадене, световъртеж, замаяност, да имате проблеми с паметта и концентрацията.

Могат да се появят камъни в жлъчката, храносмилателни смущения, болки в коремната област, възможно е и да страдате от репродуктивни проблеми, пише az-jenata.bg.

Ето защо при продължителен хранителен режим, включващ едва 1200 калории, тялото започва да забавя производството на хормони, забавя циркулацията на кръвта, а всичко това е вследствие на забавения метаболизъм. Колкото по-бавен е метаболизмът, толкова по-малко хранителни вещества и кислород достигат до клетките.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК