Трите български момичета не са единствените, удавили се в Рейн - реката е много опасна

В нея може да се удави и най-добрият плувец, казват експерти

23.06.2021 | 16:20 Редактор: Елеонора Танева
Трите български момичета не са единствените, удавили се в Рейн - реката е много опасна

Смъртта на три български момичета в река Рейн разтърси не само нашите две държави. Децата на възраст между 13 и 17 години изгубиха живота си във водите край Дуисбург. В акцията по спасяването на момичетата се включиха 160 спасители и водолази. 

Оказа се, че спасителните екипи все по-често излизат на акции, но не винаги успешно. През последната седмица в Германия почти не минава ден, в който да не се съобщава за удавили се хора.

Именно в реки и други водоеми се давят най-много хора: 335 от общо 378 удавили се през 2020 година в Германия. Данните на браншовия съюз на водните спасители DLRG сочат, че в някои години броят на удавилите се надхвърля 550 души.

Защо река Рейн е толкова опасна?

Експерти препоръчват на хората да не се къпят в никой от участъците на река Рейн. Тя е особено опасна заради теченията, които могат да завлекат навътре дори и професионален плувец. 

В интервю за WDR воден спасител описа опасността съвсем нагледно: все едно родител да гледа безучастно как детето му играе топка на аварийната лента на магистралата. В интервюто водният спасител припомни и това: заради пандемията учениците дълго време нямаха часове по плуване, а това увеличава риска от нещастни случаи, пише "Дойче веле".

Избягвайки от обществени плувни басейни заради пандемията, мнозина не се съобразяват с препоръките на специалистите и избират да потърсят прохлада във водите на някоя река или езеро.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Краси
преди 2 години
Светлочерните не са прочели ,че е забранено къпането. Сигнализирай за неуместен коментар