Внимание: Рязкото отслабване намалява костната плътност

Тя се влияе от пушенето, алкохола, лекарствата

15.06.2021 | 16:12 Редактор: Елеонора Танева
Внимание: Рязкото отслабване намалява костната плътност

Костите не служат само за поддържане на тялото ни в изправено положение, в тях се съхраняват голяма част от минералите, които приемаме чрез храната. Здравината им зависи от костното вещество и неговата плътност. 

Минералната плътност на костите е един от показателите за здравината им. Костната плътност представлява количеството минерали калций и фосфор на обем костно вещество или костна тъкан. Костната плътност е един от основните индикатори за състоянието и здравината на костите в тялото.

Измерването на плътността може да помогне да се предвидят някои здравословни състояния, които се характеризират с намалена костна плътност – остеопороза, остеопения, рак на гърдата и други заболявания, пише az-jenata.bg 

Костната плътност намалява с възрастта, тя се влияе от прием на медикаменти, пушене, консумация на алкохол, заболявания на метаболизма. 

При рязко отслабване също може да се загуби костна плътност. При бързото отслабване костите губят част от съхранените минерали в състава си, като това се отразява на тяхната плътност.

Рязкото отслабване и редукцията на теглото с много килограми за кратък период от време предизвиква увеличена загуба на калций. Това се случва най-вече при гладуване, диетични режими с твърде ограничен прием на калории (под 1000 или 800).

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК