Доколко ни предпазват домашно приготвените слънцезащитни продукти

През последните години някои съставки в слънцезащитните продукти са подложени на по-строг контрол

11.06.2021 | 13:12 Редактор: Юлия Христова
Доколко ни предпазват домашно приготвените слънцезащитни продукти

Слънцезащитният крем предпазва кожата от опасните ултравиолетови (UV) лъчи. За да е ефективен, той трябва да разпръсква както вредните UVA лъчи, така и UBV лъчите, така че да не могат да проникнат през кожата.

За да се постигне този ефект, растителни съставки като маслото от малини обаче не са достатъчни. Те предпазват частично, но нямат достатъчно силен UV филтър.

Проучванията показват, че без филтъра от титанов диоксид, цинков оксид или друга химическа съставка, която доказано разсейва или отразява UV лъчите, нито един крем няма да защитава ефективно кожата.

UVB лъчите са свързани с причиняването на рак на кожата, а UVA лъчите могат да я увредят, защото проникват дълбоко в слоевете на кожата и ускорят появата на бръчки. Това прави широкоспектърният слънцезащитен крем по-добър залог за слънцезащита.

През последните години някои съставки в слънцезащитните продукти са подложени на по-строг контрол заради съмнения, че причиняват увреждания на кожата и дори рак.

Оксибензон, ретинил палмитат и парабените са сред съставките, които будят в най-голяма степен загриженост сред потребителите.

Слънцезащитен крем от естествени съставки

Натуралните слънцезащитни продукти обикновено не съдържат химически филтър, като парабени, оксибензон, авобензон, октисалат, октокрилен, хомозалат и октиноксат.

Повечето естествени слънцезащитни продукти се базират на растителни съставки, които имат способност да отразяват UV лъчите, но съдържат още титанов диоксид или цинков оксид, които са с минерален, а не с химически произход.

Цялата статия четете в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК