Затлъстяването при децата "отключва" редица здравословни проблеми

В резултат на по-голямото натоварване върху костите се наблюдават някои ортопедични проблеми

04.06.2021 | 12:54 Редактор: Юлия Христова
Затлъстяването при децата

Затлъстяването е изключително значим обществен здравен проблем за нашето съвремие, който се с връзва с повишен риск за развитие на редица заболявания и смъртност при зрелия индивид. 

Установена е корелация между затлъстяването при родителите и риска от затлъстяване при децата. Наднорменото тегло при родителите преди зачеването, прекомерното покачване на килограми по време на бременността, високото тегло на бебето при раждане, гестационният диабет се приемат за предиктивни фактори за развитието на затлъстяване в детска възраст.

В по-голямата част от случаите (около 95%) се касае за първичен тип затлъстяване, в резултат на прехранване, нарушен баланс между внос и разход на енергия и наличието на конституционални и външни фактори.

Остри усложнения в резултат на затлъстяване

При децата с наднормено тегло могат да се наблюдават редица остро настъпващи проблеми: диабет 2 тип, повишено артериално налягане, хиперлипидемия, акцелерация на растежа и матурация на костите, овариален хипергонадизъм, гинекомастия, холецистит, панкреатит. Често се достига до чернодробна стеатоза (натрупване на мазнини в черния дроб), рядко се развиват цироза и бъбречни заболявания (фокален глумерулонефрит). Децата страдат от нарушения на съня – сънна апнеа и невроконгнитивни нарушения. 

Опорно-двигателни нарушения

В резултат на по-голямото натоварване върху костите и ставите се наблюдават някои ортопедични проблеми:

Валгусна деформация на коляното (genu valgum, X – байне) – изкривяване на коленете навътре, при което оста на бедрото и тази на подбедрицата сключват отворен ъгъл, повече от 8ᵒ. При наличие на наднормено тегло постепенно може да се развие частично разместване на тазобедрената става, при прохождащите деца може да се наблюдава и тибиа вара (изкривяване на долните крайници навън, O - байне). В зависимост от причините за затлъстяване може да се настъпи както забавяне така и нормално до леко ускорено костно развитие. Плоскостъпието е чест проблем.

Засягане на черния дроб и жлъчния мехур

При около 20% от децата със затлъстяване се установяват завишени трансаминази. Чернодробната дисфункция най-често се наблюдава във връзка със стеатоза. Задълбочаването на проблема, води до развитие на стеатозен хепатит, фиброза и цироза. Приложението на вит. Е, дава добри резултати при някои пациенти. Холелитиазата се среща основно при възрастни. При децата около 50% от случаите са в резултат на затлъстяване. Холецистити се наблюдават в резултат на рязка загуба на тегло. Отслабването е необходимо да става постепенно чрез контролиран диетичен режим.

Емоционални и психологични последствия

Тези проблеми, са най-широко разпространени! Депресията и хранителните разстройства, често водят до развитието на затлъстяване. Множеството предразсъдъци и дискриминация се отразяват и в поведението на децата. Това се наблюдава дори при най-малките, в много негативен аспект. Децата страдат от социална изолация, проблеми при комуникацията с връстници и ниско самочувствие, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК