Редовното почистване на лицето вечер е от особено значение

Дайте шанс на мицеларната вода

02.06.2021 | 10:50 Редактор: Юлия Христова
Редовното почистване на лицето вечер е от особено значение

Дали кожата на лицето ни ще бъде сияйна или раздразнена, зависи в голяма степен от начина, по който я почистваме. Независимо от типа на кожата и текущото ѝ състояние, дерматолозите подчертават, че редовното й почистване вечер е от особено значение.

Почистете правилно грима

Използвайте специално средство за отстраняване на грим от кожата, преди същинското ѝ почистване вечер. Особено ефективно е двуфазното почистване, при което се използва почистващо олио за лице (например с рициново, маслиново, слънчогледово масло), за да се отстрани замърсяването, натрупано през деня, което се отмива след това с нежна почистваща пяна. Гримът около очите може да се отстрани чрез памучен тампон, напоен с мицеларна вода, почистваща пяна или олио.

Не използвайте традиционен сапун

Освен, ако не са специално разработени за лице, традиционните сапуни са с високо pH и могат да променят рН баланса на кожата, което може да я изсуши и да създаде условия за бактериална инфекция. Освен традиционните сапуни, избягвайте почистващите средства, които съдържат парфюми и оцветители.

Мийте лицето си с хладка вода

Порите на кожата не са врати, които се отварят от горещата вода и затварят от студената. Екстремните температури на водата могат да предизвикат дразнене, така че е най-добре да се използва хладка вода.

Избягвайте грубото разтъркване

Грубото търкане на кожата с гъба или с хавлиена кърпа може да наруши естествената ь защитна бариера. Най-добрият начин за почистване са нежните кръгови движения с върховете на пръстите за минута или две. Добрите средства за ексолиране съдържат салицилова киселина, гликолова киселина, млечна киселина или плодови ензими.

Дайте шанс на мицеларната вода

Мицеларната вода съдържа мицелни молекули, които се прикрепят към грима и фините частици и ги разграждат. Мицеларната вода може да почисти лицето без да се налага да се изплаква.

Подсушете кожата с мека кърпа

Изсъхването на кожата под въздействието на въздуха не е препоръчително. Оставянето на вода по кожата не я хидратира; всъщност, изпаряването на водата може да доведе до сухота. Не забравяйте да подсушите с нежни потупвания кожата с мека, антимикробна кърпа, като сте изключително внимателни с чувствителната област под очите, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК