Какво да добавим към овесените ядки, за да станат още по-здравословни?

Неправилните добавки могат да натоварят организма ви с излишни калории

27.05.2021 | 23:23 Редактор: Здравко Черкезов
Какво да добавим към овесените ядки, за да станат още по-здравословни?

Овесените ядки са здравословна алтернатива на тестените, пържени, сладки закуски, които са не само опасни за фигурата ви, но и за здравето ви. Консумацията на овесени ядки е прекрасен начин да се заредите с полезни въглехидрати, фибри, минерали и витамини, с които да сте сити задълго през деня, да имате енергия и да поддържате здравословен баланс в нивата на кръвната захар и холестерола. Това обаче важи само ако не прибавяте вредни добавки към тях.

Ако разчитате на овесените ядки да свършат цялата работа вместо вас, правите грешка. За да сте напълно сигурни в здравословните им качества, не трябва да прибавяте към тях сладки и калорични добавки, защото така обезсмисляте здравословния им ефект. Неправилните добавки към овесените ядки могат да натоварят организма ви с излишни калории, захари, прости въглехидрати, които да обезсмислят консумацията на овесени ядки.

Кои са подходящите добавки, които правят овесените ядки още по-здравословна закуска?

Горски плодове

Горските плодове са прекрасна добавка към овесените ядки. Те са богати на полезни въглехидрати, бедни са на калории и са изключителни източници на витамин С. В тях се срещат още витамин К, желязо, цинк, както и изобилие от антиоксиданти.

Фурми или сироп от фурми

Ако ви се хапва нещо сладко, нека то да е здравословно. Фурмите са естествен източник на плодови захари, които са полезни и са източник на магнезий и калий. Важно е да се отбележи, че страдащите от нарушен глюкозен толеранс трябва да внимават и с фурмите, тъй като те също предизвикват повишаване на кръвната захари и инсулина.

Чиа

Семената от чиа са още един подходящ начин да обогатите овесените ядки с полезни вещества. Чиата е добър източник на омега-3, фибри, растителни протеини. Те допринасят за удължаване усещането за ситост, подпомагат храносмилането и дават много енергия.

Кисело мляко

Киселото мляко е по-добрият избор от прясното. То е богато на ферментирали полезни бактерии, които подпомагат здравето на червата, чревните бактерии и имунната система. Киселото мляко е източник на витамин В12, който е важен за менталното здраве, както и това на сърцето.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК