Кои са основните причини за болка в десния бъбрек

Инфекциите на пикочните пътища са често срещани

14.05.2021 | 13:23 Редактор: Юлия Христова
Кои са основните причини за болка в десния бъбрек

Бъбреците са чифтен орган и са разположени от двете страни на гръбначния стълб под гръдния кош. Поради размера и местоположението на черния дроб, десният бъбрек има тенденция да стои малко по-ниско от левия.

Повечето състояния, които причиняват бъбречна болка, засягат само единия от двата бъбрека. Болката в областта на десния бъбрек може да означава наличие на бъбречен проблем или да бъде причинена от съседно разположени органи или мускули.

1. Инфекция на пикочните пътища

Обикновено причинени от бактерии, но понякога причинени от дрожди или вируси, инфекциите на пикочните пътища са често срещани. Въпреки че обикновено засягат долните пикочни пътища (уретра, пикочен мехур), те могат да засегнат и уретерите и бъбреците. 

При достигане на инфекцията до бъбреците, признаците и симптомите могат да включват висока температура, втрисане, често и болезнено уриниране, наличие на кръв или гной в урината, както и гадене и повръщане.

Лечението на пиелонефрита изисква приложение на антибиотици и спазмолитици. Препоръчителна е консултацията с лекар, който ще назначи допълнителни изследвания за доказване на диагнозата и ще избере най-правилното лечение.

2. Камъни в бъбреците

Образувани в бъбреците, често от концентрирана урина, камъните в бъбреците са втвърдени отлагания на соли и минерали. 

Освен болка симптомите могат да включват болка в долната част на кръста, която постепенно преминава отпред и надолу, чести позиви за уриниране, болка при уриниране, кървава или мътна урина, гадене и повръщане.

Ако конкрементът е достатъчно малък може да премине сам през пикочните пътища и да го отделите.

Лекарите назначават лечение със спазмолитици и алфа-блокери, които отпускат уретрата, за да подпомогнат по-лесното отдеяне на камъка.

3. Травма на бъбрека

Бъбречната травма е спешно състояние, което изисква болнично лечение. Травмата може да бъде два вида. 

Тъпата травма се причинява от удар, който не нарушава целостта на кожата. Симптомите й са хематурия (отделяне на съсиреци) и силна болка в бъбрека. Проникващата травма се характеризира с наличие на входна рана.

Бъбречната травма се измерва по скала от 1 до 5, като степен 1 е леко нараняване, а степен 5- травма с разкъсване на бъбрека и увреждане на кръвоносните му съдове.

Цялата статия четете в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК