Откриха лекарство срещу стреса, скрито дълбоко в бъбреците

"Виновник" за това е група ендокринни клетки, разположена във външния слой на жлезите

03.02.2021 | 15:08 Редактор: Радостина Димитрова
Откриха лекарство срещу стреса, скрито дълбоко в бъбреците

Ново проучване откри таен ген, скрит дълбоко в бъбреците ни, който подпомага премахването на стреса от клетките.

Учени от съвместната лаборатория по невробиология в института "Вайцман" към Института по психиатрия "Макс Планк" в Германия описаха генната последователност в клетките, тръгваща от мозъка, когато стресът се активира, до надбъбречните жлези в бъбреците, за да проследят как и къде се развива стресът и да получат по-добра представа за това как да се лекуват здравословни проблеми, свързани със стреса.

Как действа стресът?

Той води началото си от мозъка, по-конкретно от хипоталамуса, отговорен за управлението на действията на нервната и ендокринната система. Оттам се придвижва през хипофизната жлеза по така наречената „ос на стреса“ и завършва в надбъбречните жлези в бъбреците, които произвеждат хормона кортизол.

При извънредни обстоятелства този процес може да се прояви в свиване на стомаха или на челюстите. В дългосрочен план обаче това може да доведе до тревожност, депресия, тежки психологически разстройства, както и да обърка метаболизма на тялото, да ускори стареенето и дори да доведе до диабет, пише "Джерусалем Поуст", предаде БГНЕС.

Учените от института "Вайцман", "картографирали" цялата стресова ос, проследявайки активността на клетките при преминаването ѝ от мозъка към надбъбречните жлези.

Те открили, че докато клетките се преместват от един орган към следващия по оста, тяхната структура и тъкан се променят видимо все повече. Това означава, че физическият състав на самите гени се променя, увеличавайки броя си, докато се придвижват по оста.

Какво в надбъбречните жлези, обаче, е отговорно за "взрива" на променените клетки?

Това, което учените откриха чрез този безпрецедентен метод, е, че "виновник" за това е група ендокринни клетки, разположена във външния слой на жлезите.

Ако се създадат допълнителни хормони на стреса, клетката се нуждае от допълнителни освобождаващи клапани, за да ги пусне, обясняват учените.

В другите си форми генът ABCB1 е идентифициран като високорисков за появата на депресия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК