Изследване: Котките обичат да седят във въображаеми кутии

Подобно на хората, те са способни да допълват психически фигури, като прокарват невидими линии

08.05.2021 | 12:43 Редактор: Никола Симеонов
Изследване: Котките обичат да седят във въображаеми кутии

Котките обичат да седят не само в истински, но и въображаеми кутии. Това заключение е направено от учени от университета в Ню Йорк. Резултатите от изследването са представени в статия, публикувана в списанието Applied Animal Behavior Science.

За да тестват визуалното възприятие на котките, експертите проведоха експеримент. Собствениците на котки трябваше да поставят на пода специалния квадрат Каниши, който създава илюзията за тази геометрична фигура с помощта на четири ъгъла. До него имаше обикновен квадрат с плътни страни, направен от тиксо. От наблюденията стана ясно, че котките подбират еднакво двете фигури и седят вътре в едната толкова често, колкото и в другата.

Изследователите стигнаха до заключението, че котките, подобно на хората, са способни да допълват психически фигури, като прокарват невидими линии. Това доказва, че те се чувстват в безопасност дори в почти затворено пространство, сякаш са в прикритие. Учените смятат, че подобни открития дават по-добро разбиране за това как животните взаимодействат с хората, пише БГНЕС.

Преди това учени от Токийския университет установиха, че котките са в състояние да различават гласовете на своите стопани. В същото време се оказа, че те не смятат за необходимо да отговорят. Експертите проведоха експеримент върху 20 котки, като им позволиха да прослушат запис на гласа на собственика и трима непознати, за да разберат как ще реагират животните. Котките бяха най-активни, когато чуваха тембъра на стопаните си. В същото време се потвърдиха хипотезите, според които тези домашни любимци разбират, че говорят с тях, но не смятат за необходимо да отговорят.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
9 rate up comment rate down comment 0
стоян илиев
преди 1 месец
Тези изводи щях да ги направя и без ,,задълбочени изследвания"...Естествено,че различават гласа на стопанина,но се правят на луди,като им говориш,ако нямат интерес.Също така те виждат и различават от около 25-30 метра(изпробвано).Зиме намират най-топлото място,лете-най-прохладното.Сладури.... Сигнализирай за неуместен коментар