Естествена субстанция забавя стареенето и подобрява метаболизма

Инсулинът увеличава приема и съхранението на глюкоза в мускулите

07.05.2021 | 13:22 Редактор: Жаклина Иванова
Естествена субстанция забавя стареенето и подобрява метаболизма

Естествена субстанция, която предходно е доказана, че забавя стареенето и подобрява метаболизма при лабораторни модели, притежава клинично сходни ефекти и при хора, според проучване, проведено от медицинския колеж към Вашингтонския университет.

Изследването е първото рандомизирано клинично проучване, анализиращо ефектите на никотинамид мононуклеотид при хора.

Веществото играе ключова роля в образуването на никотинамид аденин динуклеотид, или НАД, което е субстанция, изключително важна за здравето на животните и хората.

С възрастта концентрацията на НАД намалява и това бива асоциирано с множество различни проблеми на стареенето, включително инсулиновата резистентност. Оказва се, че при прием на никотинамид мононуклеотид (НМН) тези процеси се забавят.

Инсулинът увеличава приема и съхранението на глюкоза в мускулите, т.е. хората, които имат инсулинова резистентност са много по-застрашени от развитие на диабет тип 2, пише puls.bg.

Проф. Шин-Ичиро Имай, който изследва никотинамид мононуклеотида от повече от две десетилетия и първи открива ефектите върху лабораторни модели, споделя, че може би това вещество ще може да се използва, за да се противодейства на стареенето.

В проучването са включени 25 жени след менопауза, при които е наличен предиабет. Оказва се, че приемът на никотинамид мононуклеотид увеличава приема на глюкоза от мускулите, който е затруднен при преддиабет и напълняване.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК