Специалист: Забравете за телефона, телевизора и книгата в леглото

Ярката светлина от екраните унищожава мелатонина

06.05.2021 | 08:13 Редактор: Искра Ангелова
Специалист: Забравете за телефона, телевизора и книгата в леглото

Не трябва да използвате приспособления и да проверявате електронната си поща час-два преди лягане, за да не възбудите нервната система и да подготвите тялото за сън. Това заяви докторът-сомнолог Максим Новиков.

"Гледането на новини и всякакви стресови ситуации трябва да се отложи за следващия ден. Не бива да носите джаджи със себе си в леглото. Всички странични занимания като гледане на телевизия, дори четене на книга - всичко трябва да остане извън леглото. Леглото трябва да се използва само за сън", каза специалистът.

Той съветва, дори ако сте се събудили през нощта, да не вдигате телефона си или да поглеждате часовника, за да проверите колко сте спали и колко е останало до звъна на будилника. Според него това възбужда и нервната система, а ярката светлина от екраните унищожава мелатонина, пише БГНЕС.

"Трябва да промените навиците си: спрете да пиете кафе след 18 часа, не спортувайте преди лягане, приберете електронните устройства поне половин час преди лягане, а за децата този срок е минимум час", съветва Новиков като превантивна мярка срещу безсъние.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК