Защо е полезно да спим на лявата страна

Препоръчително е по време на бременност

14.04.2021 | 11:12 Редактор: Искра Ангелова
Защо е полезно да спим на лявата страна

Позицията по време на сън има значение за здравето. Спането на лявата страна има особени ползи, дори се препоръчва на бременни жени и хора с други състояния. Ето защо:

Спането наляво по време на бременност

Спането на лявата страна по време на бременност се препоръчва, защото улеснява кръвообращението, подобрява притока на кръв към бебето и бъбреците, намалява болките в гърба.

Намалява киселините от стомаха

Ако страдате от киселинен рефлукс, спането на лявата страна може да облекчи състоянието ви, което обикновено се изостря през нощта в легнало положение. Когато спите на лявата страна, навлизането на киселини от стомаха в хранопровода е по-трудно заради разположението на органите. Това може да помогне за намаляването на киселините.

Може да намали хъркането

Спането на една страна, в частност на лявата, обикновено помага за намаляване на хъркането. Когато спите по гръб, езикът се връща назад в гърлото и запушва проходимостта. Това пречи на дишането, появява се хъркане и намален приток на кръв и кислород към мозъка и тъканите. Спането на лявата страна може да облекчи този проблем, информира az-jenata.bg.

Спането на лявата страна може да намали болките в гърба

Болките в гърба и шията са едни от най-често срещаните. Те могат да бъдат облекчени с подходящата поза за сън. Спането настрани без значение дали е наляво или надясно, може да помогне да намалите натоварването в гърба и шията, като това да облекчи и страданието.

Кога спането на лявата страна не се препоръчва?

Ако страдате от хронична сърдечна недостатъчност или имате прекаран инфаркт, спането на лявата страна може да не е добра идея. Възможно е лекарят ви да ви препоръча да спите на дясната страна. Спането надясно може да понижи сърдечната честота и кръвното налягане.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК