Няколко модела на мислене, които могат да ни подведат

Нашият мозък непрекъснато се опитва да предскаже как работи светът край нас

17.04.2021 | 13:00 Редактор: Жаклина Иванова
Няколко модела на мислене, които могат да ни подведат

Мозъкът ни не спира да работи. Всекидневно взимаме решения, попадаме в различни ситуации, обработваме информация. Според публикация на забавния сайт Bright Side, нашият мозък непрекъснато се опитва да предскаже как работи светът край нас. Това може да се превърне в проблем, особено когато мозъкът изгражда свои вътрешни модели на света, които не съответстват на реалността. Ето още няколко психологически наблюдения относно нашето мислене.

Може да се изненадате, но хората предпочитат да имат по-малко възможности за избор, а не обратното. Когато пред тях има много възможности за избор, способността за вземане на решения е блокирана. Това явление е доказано чрез експеримента „конфитюр“. При голям избор на бурканчета, само 3% от купувачите са направили покупка. При ограничен избор на бурканчета, покупки са направили 30%.

Какъв цвят е мобилният ви телефон? Най-често срещаният цвят за телефони е черният, който е последван от белия. Както знаем, изборът ни на цвят, подсказва много за нашата личност. Според психолози, през 80% от времето, ние избираме цветовете подсъзнателно. Изборът на черен мобилен телефон ни характеризира като човек, който върви по течението, докато бялото показва, че се страхувате да рискувате.

Вярваме, че нещо е истина или не, ако то потвърждава собствените ни предположения. Този начин на мислене е подвеждащ, защото ни пречи да оценяваме събитията обективно и да търсим повече информация, когато доказателствата потвърждават това, в което сме вярвали досега. Пример за това явление са социалните мрежи. Там информацията се филтрира въз основа на нашите предпочитания, виждайки информацията, с която е по-вероятно да се съгласим.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК