Как да отгледаме психически и емоционално стабилно дете

Семейната и социалната среда са много важни

16.04.2021 | 13:01 Редактор: Жаклина Иванова
Как да отгледаме психически и емоционално стабилно дете

Психическата и емоционална сила са не по-малко важни в живота от физическите качества, здраве и устойчивост. Психическата сила на децата не е просто природна даденост. Тя се влияе от семейната и социалната среда. Те могат да окажат както положително, така и отрицателно влияние върху това как детето се справя с всички предизвикателства в ежедневието си и как това ще му се отрази в зряла възраст.

Родителите могат да насърчат децата си да израснат като психически силни и устойчиви личности. Техният пример и работа в тази посока могат да допринесат детето им да се превърне в психически силна личност, готова да посреща всяко предизвикателство в живота. Психичното здраве на детето зависи от неговото физическо здраве, умения за контрол, комуникационни способности, морал и увереност.

Децата трябва да се научат на управление на емоциите и стреса от родителите си. Ето защо примерът е от изключително значение. Родителите трябва да показват на децата си нагледно как самите те се справят с тези предизвикателства, които ги съпътстват всеки ден.

Детето трябва да знае, че отношенията между хората, без значение какви са те, се нуждаят от граници, които трябва да бъдат поставяни. Това е задължително в името на доброто им психическо състояние.

Комуникацията е изключително важна за нормалното израстване на детето и превръщането му в психически устойчива личност. То е важно и за изграждането на връзки, адекватни колегиални отношения и пълноценни приятелства. Демонстрирайте добра комуникация в семейството и извън него.

Давайте на детето си да взима решения. Говорете заедно за моралните последици от тях. Споделяйте с него и мнението си за неговите решения, като избягвате да го съдите директно.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК