Как да накарате малчуганите да се хранят здравословно?

Има трикове, с които да събудите любопитството им към полезните храни

31.03.2021 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Как да накарате малчуганите да се хранят здравословно?

Все по-нездравословният начин на живот е водеща причина за затлъстяване при децата. Обездвижването, седенето пред компютър, консумацията на вредни храни повишават риска от ранно отключване на затлъстяване, диабет, дори сърдечносъдови заболявания при децата. Една от най-големите родителски отговорности е да приучат децата да се хранят здравословно, да обръщат внимание на здравето си и да се движат повече.

Заложете на здравословни версии на храните, които обичат. За щастие живеем във време, в което богатството от алтернативни продукти е налице на пазара. Възползвайте се от него.

Ако имате желание, време и въображение, можете да приготвяте храната по начин, който да е атрактивен за децата, който да ги разсмива и да ги подтиква да си изяждат цялата порция здравословни зеленчуци, плодове и продукти, които сте предназначили за дневното им меню.

Когато децата знаят за какво внимавате, когато пазарувате, ще ви е по-лесно да възпитате здравословния вкус у тях. Приготвяйте храната заедно. Показвайте им какво сте купили и най-вече защо е важно тези продукти да участват в храненето.

Вместо да гоните детето с парчета портокал и да го насилвате да ги изяде, пригответе шишчета от плодове. Сервирайте му ги по атрактивен начин. То само ще прояви интерес и ще поиска да си хапне от тях.

Четете още по темата в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК