Киселото мляко е ефективно при лечението на възпалителни състояния като Ковид-19

Една от основните причини хората да умират от вируса е цитокиновата буря, заяви експерт

14.04.2021 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Киселото мляко е ефективно при лечението на възпалителни състояния като Ковид-19

Изследователи от университета Бен-Гурион в район Негев в Южен Израел казват, че са идентифицирали молекули в киселото мляко, които са ефективни при лечението на различни възпалителни състояния, включително "цитокинови бури“, причинени от Ковид-19. 

Цитокиновите бури са отговорни за някои от случаите на дихателната недостатъчност при Ковид-19. Те се наблюдават, когато имунната система на тялото прекали и атакува сама себе си - една от водещите причини за смърт при пациенти с коронавирус.

Изследването е проведено от студентът Орит Малка и проф. Раз Йелинек, декан по изследванията и развитието в университета Бен-Гурион и наскоро е публикувано в рецензираното списание Microbiome.

Йелинек каза пред "Джерусалем Пост“, че няколко години преди пандемията от коронавируса, Малка забелязва, че киселото мляко има терапевтичен ефект и започва да го изучава в лабораторията на Йелинек. Заедно те идентифицирали молекули в киселото мляко, които имат изключителни антибактериални и противовъзпалителни свойства, предава БГНЕС.

"Една от основните причини хората да умират от Ковид-19 е цитокиновата буря“, обясни Йелинек. 

"Цитокините са имунни молекули, предназначени да помогнат на тялото да се бори с нашественици като вируси. Но при определени обстоятелства - а учените не знаят точно защо - тялото преминава в някакъв вид свръхформа и отделя много цитокини, толкова много, че ви убива. Това се случва по време на коронавируса. И така, когато Ковид-19 започна, казахме, нека видим дали тези молекули могат да помогнат срещу цитокиновите бури", допълни експертът.

Молекулите не само елиминират цитокиновата буря, но и възстановяват баланса на имунната система.

"Това беше наистина забележително", коментира Йелинек.

"Цитокиновите бури не се случват само при Ковид-19", сподели още той. 
"Това е много лошо състояние с наистина много малко лечения срещу него.“

Изследователите са в края на сформирането на стартираща компания под чадъра на BGN Technologies за по-нататъшно развитие и комерсиализация на технологията. Йелинек каза, че компанията трябва официално да стартира през следващите няколко седмици и след това те ще наберат средства за провеждане на клинични експерименти. Надява се, че изпитанията ще могат да започнат в рамките на няколко месеца.

Елинек отбеляза, че той и Малка са провели и други експерименти с киселото мляко и са установили, че то има потенциала да се бори и с патогенните бактерии. По-конкретно, молекулите са в състояние значително да намалят вирулентността на причинителя на холера.

"Това е първата демонстрация, че вирулентността на човешките патогенни бактерии може да бъде смекчена от молекули, секретирани в пробиотични млечни продукти, като кисело мляко или кефира", каза Йелинек. 

"Не мисля, че досега има молекулярни механизми, за които хората със сигурност са знаели, че имат терапевтичен ефект. Сега вече знаем", заяви той.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 3
Дс
преди 3 месеца
Когато псевдолечители български ни уверяват,че киселото ни мляко е вредно...на кого да вярваш Сигнализирай за неуместен коментар