Каква е истината за Витамин D в борбата с коронавируса?

Част от информацията е ненадеждна, друга съдържа зрънце истина

05.04.2021 | 20:13 Редактор: Никола Симеонов
Каква е истината за Витамин D в борбата с коронавируса?

С напредването на пандемията от Ковид-19, се появи и много дезинформация - как да се предпазим от него. Част от заблудите съдържат зрънце истина, а пресяването на информацията не е никак лесно, пише BBC.

Защо Витамин D?

Има много средства срещу Ковид-19, които се споменават в публичното пространство. Хидроксихлорохин, Ивермектин и Витамин D - са сред препаратите, които бяха проучени или са обект на клинично проучване. Започва се с предположение, че лечението с тях ще бъде ефективно. После се установява, че не е. Това е част от нормалния научен процес.

Ранни или ненадеждни изследвания се споделят онлайн, често извън контекста. Това създава объркване, което създава условия за различни теории на конспирацията.

Има някаква логика в твърдението, че Витамин D подпомага лечението или има профилактичен ефект срещу Ковид-19.

Знае се, че Витамин D подпомага имунитета. В Обединеното кралство се препоръчва хората с недостиг на този витамин, да го приемат през зимата или целогодишно. Досега обаче няма нито едно клинично изследване в подкрепа на хипотезата, че по-високи дози помагат за профилактика или лечение на вируса.

Трябва ли да започна да приемам Витамин D?

Според една популярна конспиративна теория правителствата "пестеливо споменават" за ефективността на Витамин D. Но за сметка на това се фокусират върху "ваксините и полицейския контрол". Друга теория е, че витаминът се пренебрегва, защото Световната здравна организация е "подкупена от Big Pharma“.

В интерес на истината, болниците в отделните държави прилагат други евтини, ефективни лечения с доказан ефект, като Дексаметазон (кортикостероид). А самите витамини са многомилионна индустрия.

Четете още по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК