Как витамин B6 може да лекува гърчове при новородени

Той помага и за здравето на сърцето

09.03.2021 | 09:04 Редактор: Искра Ангелова
Как витамин B6 може да лекува гърчове при новородени

Витамин В6 е един от осемте витамина от група В и е от съществено значение за нашия метаболизъм, сърдечносъдово здраве и много други. Но тъй като е водоразтворим, а не мастноразтворим, той редовно се изхвърля от тялото и следователно трябва да се консумира ежедневно.

Ето седем доказани ползи за здравето от витамин В6

Превръща храната в енергия

Заедно с други витамини от група В, витамин В6 подпомага организма при превръщането на храната в енергия. Той помага за преработването на въглехидратите и работи с ензими за разграждане на протеините до аминокиселини – съединения, които помагат на тялото ни да расте и да функционира нормално.

Помага за здравето на сърцето

Витамин В6 работи с други два витамина от група В – В12 и фолиева киселина – за намаляване на нивата на хомоцистеин.

Хиперхомоцистеинемия се появява, когато има високи нива на аминокиселината хомоцистеин в кръвта. Високите ѝ количества могат да доведат до повишен риск от сърдечносъдови заболявания, инфаркти, инсулти и атеросклероза – заболяване, което причинява натрупване на плака в артериите.

Според доклад от 2015 година, публикуван в Nutrition Journal, хиперхомоцистеинемия може да възникне, когато някой има недостиг на витамин В6. Но с правилните нива на В6 в комбинация с В12 и фолиева киселина (В9), нивата на хомоцистеин могат да се понижат с до 1/3.

Помага за функцията на мозъка

Повишаването на нивата на хомоцистеин също може да ускори когнитивния спад. Това увеличаване може да доведе до повишен риск от неврологични състояния като деменция.

В допълнение към регулирането на нивата на хомоцистеин, В6 играе роля в синтеза на важни невротрансмитери – химически "пратеници", използвани от мозъка и нервната система. Някои от тях, за чиито синтез В6 помага, са:

► Допамин – отговорен за търсенето на награда, мотивацията и движението.

► Серотонин – стабилизира настроението, причинява чувство на благополучие и щастие.

► Мелатонин – играе роля в регулирането на циркадния ни ритъм и способността да заспиваме.

► Норадреналин – предизвиква реакция „борба или бягство“ в тялото ни, когато усетим опасност.

Бори се със сутрешното гадене

На всички жени, които по време на бременност изпитват сутрешно гадене, често се предписва комбинирана таблетка доксиламин и витамин В6. Доказано е, че витаминът помага при гадене, докато доксиламинът може да намали повръщането. Типичната доза от комбинацията е 10-25 мг, три пъти на ден.

Може да лекува гърчове при новородени

Деца, диагностицирани с пиридоксин зависима епилепсия, изискват между 15 и 500 мг витамини В6 на ден за цял живот. Заболяването е рядко генетично състояние, което се появява в рамките на няколко дни след раждането и се характеризира с трудно контролируеми гърчове. Но витамин В6 може да помогне за контролиране на състоянието.

Пиридоксин зависимата епилепсия е рядка, като са съобщени само 200 случая и се появява в рамките на няколко дни след раждането. Причинява се от мутация на гена ALDH7A1. При интравенозно лечение с 50-100 мг витамин В6 – известен също като пиридоксин – гърчовете се разсейват за минути.

Децата, диагностицирани с това заболяване, получават 15 до 30 мг витамин B6 на ден за цял живот, но понякога може да изискват до 500 мг. Човек с тези припадъци е зависим от витамин В6, който се нуждае от хранителното вещество, за да се контролира състоянието, тъй като традиционните антиконвулсанти не действат.

Поддържа имунната система

Тялото има нужда от витамин В6, за да поддържа здрава имунна система. "В6 подобрява комуникацията от клетките "пратеници", които насочват белите кръвни клетки към зони на инфекция или увреждане", казва Уонг пред Insider. Липсата на витамина може да намали растежа и производството на ключови имунни играчи, като лимфоцити и антитела.

Има две форми на лимфоцити, и двете от които се променят от дефицит на В6:

► Т-клетки, които се борят с чужди нашественици в тялото.

► В-клетки, които създават антитела, които след това се прикрепват към чужди нашественици, като бактерии и вируси, и ги унищожават.

Проучване от 2006 година установява, че витамин В6 подобрява имунния отговор при критично болни пациенти. Изследването е разделило 51 участници в три групи: едната получава инжекция от 50 мг В6 на ден, друга 100 мг и контролна група. След 14 дни тези, които са получавали 50 до 100 мг В6, са забелязали подобрение във важни маркери на имунния отговор.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК