Изънреден труд? Преработването може да ни струва много скъпо

Многото работни часове са свързани с влошаване на здравето

06.04.2021 | 18:17 Редактор: Тодор Петров
Изънреден труд? Преработването може да ни струва много скъпо

Многото работа не е като да си намерил съкровищница, защото от нея никога не излизаш победител. Многото работа ограничава твърде много – дневният режим става оскъден до ставане за офиса и лягане, социалните контакти са само служебните, личният живот се губи, понякога се плаща висока цена като загуба на семейството или невъзможност въобще да се създаде такова. 

Многото работа вреди и на здравето ни. Имаме ли здравословен проблем извънредните часове труд могат да струват настина скъпо. В този смисъл извод правят екип изследователи, чието проучване е публикувано в Journal of the American College of Cardiology. 

Те са категорични - преживял ли е някой инфаркт не бива да изпитва късмета си и е по-добре да не надвишава повече от 55 часа работа на седмица. 

55 часа работа на седмица при положение, че нормираната работна е 40 звучи добре, но всички знаем, че работохолиците не се задоволяват с работа под 12 часа на ден. В глобален аспект всеки пети човек работи повече от 48 часа в седмицата. 

От предишни изследвания се констатира, че многото работни часове през седмицата са свързани с влошаване на сърдечносъдово здраве, а за цял свят сърдечносъдовите заболявания за водеща причина за край на жизнения път – и България е от първенците в тази статистика за причина за смъртност за Европа. 

Четете повече по темата в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК