300 часа извънреден труд - пагубно за българския работник?

Ще рефлектира върху здравето, категорична е Надя Клисурска от БСП

09.12.2020 | 21:50 Редактор: Тодор Петров

Депутатите увеличиха двойно извънредния труд  - от 150 на 300 часа. От БСП се обявиха категорично против промяната.

"Това е изключително пагубно за българския работник. Бяха прокарани изключително спорни промени в Кодекса на труда. Той е онзи основополагащ документ, който трябва да даде баланс между личния и професионалния живот. Балансът беше нарушен. Още от 1992 г. извънредният труд е бил 120 часа", заяви депутатът от БСП Надя Клисурска в "Денят ON AIR"

Тя се е запознала с всякакви становища на големите работодателски организации, които от години искали увеличаване на извънредния труд. Според нея това ще рефлектира върху здравето на работниците. 

"Българското трудово законодателство до голяма степен не е синхронизирано с европейското. Максималната продължителност на работното време за седмица е 48 часа. В нашия Кодекс на труда работната седмица се позволява да стига 56 часа", алармира Клисурска пред Bulgaria ON AIR.

Над 50% от препоръките към работодателите и санкциите били свързани с нарушаване на работното време, изтъкна депутатът от БСП и добави, че не разбира защо отново е надделяло мнението на работодателите.

"Извънредният труд не означава по-големи доходи, защото когато рискът за здравето ти е по-голям, тогава средствата, които ще получиш при тези ниски доходи.... Как работникът ще бъде удовлетворен?", настоя народният представител от левицата.

"Ставката за нощен труд трябва да бъде регламентирана в Кодекса на труда и да бъде на база на възнаграждението. Това левче при работа през нощта... В крайна сметка човек ще получава 7 лева за работа, която нарушава трайно баланса в организма", каза още тя.

Надя Клисурска разкритикува остро и мерките на правителството за справяне с кризата заради пандемията. Според нея цари хаос. По думите ѝ няма целенасочен анализ кои са засегнатите страни, на всички ли се дава и на кого по колко се дава.

Клисурска смята, че 28 март е адекватна дата за провеждане на парламентарните избори у нас.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Милан
преди 3 години
Да ги Господ убие, изедници вън!! Сигнализирай за неуместен коментар