След дълги спорове: Увеличиха извънредния труд до 300 часа годишно

Това ще е възможно при подписване на колективен трудов договор

09.12.2020 | 13:47 Редактор: Ивет Арабова

Спор в парламента за увеличението на извънредния труд от 150 на 300 часа. Опозиция и управляващи влязоха в сблъсък за това как новите текстове рефлектират върху работещите. В опит да отпадне точката за промени в трудовия кодекс от БСП и отлъчилите се от партията депутати се обединиха. 

Дебатите започнаха по същество, а темата за извънредния труд раздели пленарната залата. 

"Направихте ли си труда да се запознаете с вредното действие на извънредния труд", попита Георги Гьоков от БСП.

Споровете преминаха към спомени кой къде е работил, преди да стане част от законодателната власт 

"Ще ви разкажа епизод от моя живот. Взима се стомана, която след 10 дни обработка се оказва, че е дефектна. Тогава точно този момент е в защита на работниците. Трябва да има сключен договор между тях за регламентиране на тези допълнителни часове. Мислете с главите си", апелира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Въпреки дългия дебат и размяната на реплики и дуплики мнозинството реши да увеличи извънредния труд на 300 часа при подписване на колективен трудов договор за това. Запазва се нормата в рамките на един месец нормата за дневен извънреден труд да бъде 30 часа, а за нощен - 20 часа. 

Парламентът одобри и промяната в наименованието на празника на 24 май - занапред вече ще се казва "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
А такаааа, честит 9 часов работен ден... Ха,ха...по света искат да направят 4 дневна седмица ние ще работим здравата...ама то и без това нямакакво да правим... Сигнализирай за неуместен коментар