Англичаните предпочитат Гърция и Турция за почивката си в Европа

Пътниците се насочват към дестинации, които вече съобщиха кога ще отворят

05.04.2021 | 15:13 Редактор: Юлия Христова
Англичаните предпочитат Гърция и Турция за почивката си в Европа

Великден трябва да е един от най-натоварените периоди от годината за европейските авиокомпании, като традиционно поставя началото на дългия, рентабилен летен сезон, когато авиокомпаниите генерират голяма част от приходите си. Но този уикенд небето ще бъде спокойно, пише Financial Times.

Поредната вълна на коронавируса и по-широките затваряния в Европа затрудняват авиокомпаниите да планират летните си графици с полети, тъй като нямат особена представа къде и кога ще могат да летят хората.

Очаква се британският премиер Борис Джонсън да подкрепи "светофарна“ система, която ще степенува страните в зависимост от ваксинациите, броя на заразените и преобладаването на варианти на Ковид-19, когато очертае плановете за повторно отваряне на границите в понеделник.

Авиокомпаниите вече съобщиха за рязък ръст на резервациите, откакто Великобритания обяви за първи път пътна карта за повторно отваряне на границите си най-рано от средата на май.

Макар да няма голяма яснота как ще се развият ограниченията за пътувания това лято, пътниците се насочват към дестинации, които вече съобщиха кога ще отворят, сочи анализ на Financial Times на база данните на онлайн платформата за резервации Skyscanner.

Данните показват, че Гърция и Турция, които разчитат много на туризма, ще се възползват най-много, като делът им от общия брой резервации от Великобритания е по-висок спрямо същия период през 2019 г. – последния нормален летен сезон. Делът на резервациите за Гърция е нараснал с четири процентни пункта до 8,6% - най-големия ръст сред 160-те страни в анализа.

Нискотарифната авиокомпания Jet2 съобщи, че резервациите за Кипър са нараснали рязко през март, след като страната заяви, че ваксинираните британци ще бъдат добре дошли това лято. Тя също така информира за ръст на резервациите за Гърция, след като страната съобщи, че ще приема посетители, които са ваксинирани, имат антитела или са дали отрицателен резултат за коронавирус, пише investor.bg.

Jet2 съобщи, че ще осигури хиляди допълнителни седалки от юни до есента, за да се справи с нарасналото търсене.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК