Има ли в Дубай ваксинационен туризъм?

Германски туроператор: Ако властите са мъдри, ще използват ваксината, за да дадат тласък на туризма

19.03.2021 | 15:50 Редактор: Десислава Атанасова
Има ли в Дубай ваксинационен туризъм?

Искате да се ваксинирате срещу коронавирус по време на почивка в Дубай? Това трудно ще се случи, освен ако нямате връзки с кралското семейство в Обединените арабски емирства, пише "Дойче Веле".

"Това е само медийна пушилка" - така една туристическа агенция отговаря на въпроса на Дойче Веле дали има оферти за почивка в Дубай с включена ваксинация срещу Ковид-19. 

"В Дубай няма ваксинационен туризъм - поне на този етап", уверяват от там. Друг туроператор от Дубай уточнява, че там ваксинират само граждани на емирствата. 

ОАЕ стартира ваксинационната си кампания през декември 2020 година. До средата на март 2021 вече са ваксинирани над 60% от близо 10-милионното население. Това нарежда ОАЕ сред най-бързо ваксиниращите в света. 

Какво пишат медиите?

Дубай се отвори отново за туристи през юли 2020 година. Туризмът е изключително важен сектор, който през 2019 година е произвел 11,5% от БВП. Но правилата са ясни: да се ваксинират там имат право само жителите и поданиците на Дубай.

Това противоречи на някои информации в чужди издания, според които богати чужденци правели точно това - пътували до Дубай, за да се ваксинират. Британски вестници написаха миналия месец, че работещата на Острова агенция за консиерж услуги "Knightsbridge Circle" предлага луксозни почивки в Дубай с включена ваксинация в пакета. 

На запитване от журналисти от агенцията са отговорили, че услугата била само за граждани на ОАЕ. Оттам обаче са уточнили, че могат да организират и ваксиниране в Дубай за чужденци с препарата на Sinopharm, като услугата струвала 10 000 британски лири (около 11 640 евро). От "Knightsbridge Circle" не съобщават други подробности.

Според други съобщения, банкери с връзки, водещи мениджъри и дори членове на испанското кралско семейство били използвали контактите си в ОАЕ, за да се ваксинират там. 

И някои политици от Близкия Изток си поставиха ваксина в Дубай, което породи множество критики. Но някои от тях имат двойно гражданство, а други - връзки с високопоставени представители на емирството, пише още, "Дойче Веле".

И все пак хора от туристическия бранш смятат, че съвсем скоро Дубай ще започне да използва успеха си с ваксинациите срещу Ковид-19, за да привлече обратно чужденците. ОАЕ искат още през тази година да започнат сами да произвеждат китайската ваксина на Sinopharm.

А дали след като Дубай ваксинира цялото си население, ще започне да имунизира и чужденци?  Според Олаф Фей, германски туроператор, работещ в Дубай и Мюнхен, това е напълно възможно. Пред "Франкфуртер Алгемайне цайтунг" той казва: "Ако властите са мъдри, те ще използват ваксината, за да дадат тласък на туризма".

Източник от туристическия бизнес, работещ тясно с правителството в Дубай, който пожела анонимност, заяви пред Дойче Веле, че при този бавен темп на имунизациите в ЕС, хората вероятно ще искат да се ваксинират в Дубай и това действително може стане възможно. 


Снимка: Picabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК