Безсъние, главоболие, отпадналост... Ето как да преодолеем смяната на часа

Лягайте си по-рано, пийте много течности, избягвайте стреса

28.03.2021 | 07:50 Редактор: Тодор Петров
Безсъние, главоболие, отпадналост... Ето как да преодолеем смяната на часа

В 3 часа тази нощ преместихме стрелките с час напред, а най-трудно смяната на часовото време понасят хората, които страдат от хронични сърдечносъдови и от ендокринни заболявания.

Състоянието на хората с високо кръвно, сърцебиене, аритмия може да се влоши. При страдащите от диабет често има много резки колебания на нивата на кръвната захар. Това идва от факта, че те ще си вземат лекарствата с час напред. 

Най-критичен е понеделникът след местенето на стрелките. Покачва се броят на хората, потърсили спешна кардиологична помощ за някакъв проблем - сърцебиене, рязко покачване на кръвното налягане и др.

Преминаването към лятното часово време може да предизвика проблеми със съня. От една страна, ще заспиваме вечер доста по-трудно, защото ще трябва да го правим час по-рано от обичайното и съответно да се събуждаме час по-рано. Неизбежно през деня следват факторите на недоспиването - тежко и тегаво протичане на деня, редуващи се напрежение и отпадналост, главоболие, раздразнителност и най-важното - много грешки в справянето с ежедневните задължения.

"Ако искате да намалите последиците от смяната на времето, си лягайте по-рано, за да сте отпочинали на следващия ден. Избягвайте големи промени и стресови ситуации, тъй като тялото ви има нужда от известно време, за да се настрои", каза пред "24 часа" специалистът по обща медицина д-р Бисер Георгиев.

Пийте достатъчно вода, тъй като дехидратацията може да засили чувството на умора и отпадналост. Хранете се пълноценно и наблегнете на плодовете и зеленчуците, които са пълни с витамини. Времето, необходимо за адаптация на организма към тази промяна, варира от 48 часа до седмица.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК