Яжте маруля, спанак, кале за здрави мускули

Зелените листни зеленчуци се грижат за мускулите, независимо от физическата активност

26.03.2021 | 09:30 Редактор: Здравко Черкезов
Яжте маруля, спанак, кале за здрави мускули

Консумацията на една купа зелени листни зеленчуци на ден може да подобри мускулната функция, показа ново изследване на Университета "Едит Кован" (ECU).

В публикацията на Journal of Nutrition се изяснява, че консумиращите богат на нитрати от зеленчуци хранителен режим се радват на значително по-добра мускулна функция на долните крайници. 

Недобрата мускулна функция е свързана с по-голям риск от падания и фрактури. 

Изследователи са разгледани данните на 3759 австралийци, включили се в Melbourne's Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab study - проучване, провело се в продължение на 12 години. 

При анализа на данните установили, че консумиращите най-много зелени листни зеленчуци имат 11% по-голяма сила на долните крайници. Те развивали и 4% по-бърза скорост при ходене. 

Най-хубавото на богата на зелени листни зеленчуци диета е, че тя се грижи за мускулите независимо от физическата активност, коментира водещият автор д-р Марк Сим от Института за изследване на храненето към ECU, цитиран в Puls.bg. Разбира се, тя би имала оптимална полза, ако се комбинира с редовна спортна дейност, включително силови тренировки, допълват те. 

Мускулната функция е показател не само за физическа сила и издръжливост, но и за добро общо здраве. Тя е жизненоважна за него и поддържането здравината на костите, което е от жизненоважно значение при напредване на възрастта ни.

Зелените листни зеленчуци може да са не само най-любимите ни, особено през пролетта, но и могат да бъдат най-важните за здравето ни.
Най-богати на нитрати зелени зеленчуци са маруля, спанак, кале и дори червено цвекло, които имат най-висока полза за здравето. 

Повече от препоръчително е да консумираме ежедневно зеленчуци, те да бъдат разнообразни, като една от порциите следва да бъде от зелени листни. Тяхната консумация се отразява благоприятна на мускулно-скелетната и сърдечносъдовата система. 

Хапването на сурови зеленчуци е далеч по-добрият вариант, отколкото да приемаме добавки. В тях се намират цяла гама от витамини и минерали. Друг много полезен клас зеленчуци, ценни със състава си за кръвоносните съдове, са кръстоцветните. 

Проучването се прави в колаборация с Института за физическа активност и хранене на университета Деакин и Института за сърце и диабет Бейкър.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК