Какво се случва в тялото ни, ако ядем кисело мляко всеки ден?

То е източник на полезни протеини

22.03.2021 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова
Какво се случва в тялото ни, ако ядем кисело мляко всеки ден?

Киселото мляко е неизменна част от традиционната ни кухня. То е любимо на милиони българи и присъства в храненето. Ако досега не сте го включвали в диетата си по някаква причина, време е да промените това. Киселото мляко прави чудеса с тялото, ако се консумира всеки ден.

Какво се случва в тялото, ако ядете кисело мляко всеки ден?

Източник на полезни протеини

Киселото мляко доставя протеини на тялото. То е подходящо за след тренировка заради високото съдържание на качествени протеини, мазнини и въглехидрати. Протеините са важни за изграждането не само на мускулна тъкан, но и на растежа на всяка клетка в тялото. Те са градивен елемент на кожата, костите, хрущялите. Участват в синтеза на хормони и червени кръвни клетки.

Създава усещане за ситост задълго

Киселото мляко е прекрасна храна, с която да удължите интервалите между храненията, защото то дава богато изобилие от хранителни вещества, които засищат глада за дълъг период от време. Редовната консумация на кисело мляко дава повече енергия през деня, информира az-jenata.bg.

Укрепва костите

Киселото мляко е много богато на калций. В него се съдържа и витамин D, който играе съществена роля в усвояването на калция. Тези вещества са изключително важни за изграждането и плътността на костната маса.

Съдържа полезни мазнини

Киселото мляко съдържа полезни мазнини. В зависимост от нуждите ви се предлагат различни видове млека с различно съдържание на мазнини. Много хора предпочитат нискомаслените кисели млека заради по-ниското съдържание на калории. Изследванията, цитирани от healthdigest.com показват, че млечните продукти не оказват съществено значение върху повишаването на холестерола и сърдечносъдовия риск. Това означава, че консумирането на стандартно натурално кисело мляко с процентна масленост около 3,6% е здравословно.

Богат източник на пробиотици

Естествените млечнокисели бактерии в киселото мляко са прекрасни пробиотици, важни за здравето на храносмилателната и имунната система. Редовната консумация на кисело мляко подкрепя състоянието на чревните бактерии и подпомага тяхната функция.

За силна имунна система

Пробиотиците имат изключително голямо значение за функциите на имунната система. Според доклад от 2008 година, публикуван в "Клинична експериментална имунология", 70% от нашата имунна система се намира в стомашно-чревния тракт. Не е изненадващо, че пробиотичните бактерии в киселото мляко имат такова голямо значение за функциите на имунната система.

Полезните бактерии в киселото мляко участват и в изграждането на клетките на кожата, слузните мембрани, червените и белите кръвни клетки. Протеини в тях участват във формирането на антитела при работата на имунната система.

Намалява възпалението

Полезните бактерии в киселото мляко имат свойството да намаляват възпалението в тъканите. Изследване от 2020 година, публикувано в Obesity Medicine показва, че редовната консумация на кисело мляко намалява C-реактивния протеин в кръвта, който е показател за общо възпаление, особено при хора с наднормено тегло.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


19
22 rate up comment rate down comment 3
Иван
преди 3 години
До 7. От Стойките ми го карат,но по селата също има. Просто там е чисто и породата на кравите е Джерсей. Сигнализирай за неуместен коментар
18
22 rate up comment rate down comment 4
Николай
преди 3 години
До 1985година и след истинско мляко от което се правеха вкусни млечни истински продукти.След това започнаха ГМО хранителни продукти в селското стопанство и превзеха света.Така че сегашните млека нямат нищо общо с миналото защото и животните на са истински а селектирани. Сигнализирай за неуместен коментар
17
25 rate up comment rate down comment 4
Анонимен
преди 3 години
Това в магазина дали е истинско мляко Сигнализирай за неуместен коментар
16
39 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Купувам си прясно мляко от човек- истинско и си го квася у дома Сигнализирай за неуместен коментар
15
39 rate up comment rate down comment 4
С.
преди 3 години
Хубаво и вярно написано, но ЗА ИСТИНСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО, а не за млеката залели пазараПРОИЗВОДИТЕЛИ БЪДЕТЕ ОТГОВОРИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА И НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ТОВА НА ДЕЦАТА. ПЕЧАЛБИТЕ, ПАРИТЕ НЯМА ДА ОТКУПЯТ ГРЕХОВЕТЕ ВИ! Сигнализирай за неуместен коментар
14
23 rate up comment rate down comment 6
С.
преди 3 години
Хубаво и вярно написано, но ЗА ИСТИНСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО, а не за млеката залели пазараПРОИЗВОДИТЕЛИ БЪДЕТЕ ОТГОВОРИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА И НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ТОВА НА ДЕЦАТА. ПЕЧАЛБИТЕ, ПАРИТЕ НЯМА ДА ОТКУПЯТ ГРЕХОВЕТЕ ВИ! Сигнализирай за неуместен коментар
13
18 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
А каде го има истинско кисело мляко ???? Сигнализирай за неуместен коментар
12
22 rate up comment rate down comment 1
Аз
преди 3 години
Полезно но да е истинско,а не сухи млека и разни добавки? Сигнализирай за неуместен коментар
11
29 rate up comment rate down comment 3
Куку
преди 3 години
А защо не се пише за вредата от химикалите,които бълват вътре?Тази Искра,защо не драсне някой ред и за това,че няма фирма,която да произвежда така "полезното"за нас мляко?Еййй,не се нагушиха в тая България бе!!! :( Сигнализирай за неуместен коментар
10
14 rate up comment rate down comment 5
Наблюдател
преди 3 години
Какво става? Тялото се вкислява. Това става. Сигнализирай за неуместен коментар