Най-добрите диетични режими на всички времена

Базирани на отслабване, задържане на теглото и други

27.02.2021 | 07:10 Редактор: Ралица Братанова
Най-добрите диетични режими на всички времена

Все повече хора започват да следват различни диети, за да поддържат нормално тегло. Причините за преминаване към определен режим са много, започвайки от подготовка за лятото и стигайки до здравословни фактори. Независимо какъв мотив седи зад решението ви, трябва добре да знаете коя точно диета да започнете, дали тя ще има ефект върху тялото ви и какво може да ви причини.

Един от най-добрите начини за отслабване е чрез промяна на начина на хранене. И все пак огромният брой налични диетични планове може да затрудни започването, тъй като не сте сигурни кой е най-подходящ, устойчив и ефективен. Някои режими имат за цел да ограничат апетита ви, за да намалят приема на храна, докато други предлагат да ограничите приема на калории, идващи от въглехидратите или мазнините, пише Tialoto.bg

Нещо повече, много от диетите предлагат ползи за здравето, които надхвърлят отслабването. Ето защо от Helthline събраха 8-те най-добри режима, които ще ви помогнат да се отървете от излишното тегло и да подобрите цялостното си здраве.

1. Периодично гладуване

Периодичното гладуване или т. нар. фастинг е диетична стратегия, която редува периоди на гладуване и хранене. Съществуват различни форми, включително метода 16/8, който включва ограничаване приема на калории до 8 часа на ден. Друг метод е 5:2, който пък ограничава дневния прием на калории до 500-600 два пъти седмично. През другите 5 дни имате право да ядете нормално.

Как работи: Периодичното гладуване ограничава времето, в което ви е позволено да ядете. Това е лесен начин да намалите приема на калории и може да доведе до загуба на тегло. Разбира се, резултатът ще е положителен, ако не прекалявате с яденето през времето, в което може да се храните.

Загуба на тегло: В проучвания е установено, че фастингът причинява 3-8% загуба на тегло в рамките на 3-24 седмици, което е значително по-голям процент от другите методи. Същото изследване показва, че този начин на хранене може да намали обиколката на талията с 4-7%, което е маркер за вредните коремни мазнини. Други проучвания установяват, че периодичното гладуване може да увеличи изгарянето на мазнини, като същевременно запази мускулната маса, което може да подобри метаболизма.

Други предимства: Фастингът е свързан с ефекти против стареене, подобрение здравето на мозъка, намалено възпаление и много други.

Недостатъци: Като цяло периодичното гладуване е безопасно за повечето здрави възрастни. Въпреки това, тези, които са чувствителни към спада на нивата на кръвната захар, като хора с диабет, ниско тегло или хранително разстройство, както и бременни и кърмещи жени, трябва да говорят със здравен специалист преди да започнат този режим.

2. Растителна диета

Растителната диета може да ви помогне да отслабнете. Вегетарианството и веганството са най-популярните версии, които ограничават животинските продукти по здравословни, етични и екологични причини. Съществуват обаче и по-гъвкави диети, които позволяват да се ядат животински продукти в умерени количества.

Как работи: Има много видове вегетарианство, но повечето включват премахването на месото, птиците и рибата. Някои вегетарианци също могат да избягват яйца и млечни продукти. Веганската диета прави още една крачка напред, като ограничава всички животински продукти, както и продукти от животински произход като млечни продукти, желатин, мед, суроватка, казеин и албумин. Много от ограничените групи храни са с високо съдържание на калории, така че изключването им може да помогне за отслабване.

Загуба на тегло: Изследванията показват, че диетите на растителна основа са ефективни за отслабване. Преглед на 12 проучвания, включващи 1151 участници, установява, че хората на този режим са загубили средно с 2 кг повече от тези, които ядат животински продукти. Плюс това, тези, които следват веганска диета, са загубили средно с 2,5 кг повече от хората, които не се хранят на растителна основа.

Диетите на растителна основа вероятно помагат за отслабването, тъй като те обикновено са богати на фибри, които помагат да останете сити за по-дълго време. Освен това са с ниско съдържание на калории и мазнини.

Други предимства: Диетите на растителна основа са свързани с много други предимства, като намален риск от хронични заболявания, включително сърдечни проблеми, някои видове рак и диабет. Те могат да бъдат и по-устойчиви на околната среда от диетите на месна основа.

Недостатъци: Въпреки че диетите на растителна основа са здравословни, те могат да ограничат важни хранителни вещества, които обикновено се съдържат в животинските продукти. Тук се включват желязо, витамин В12, витамин D, калций, цинк и омега-3 мастни киселини.

Вижте останалите режими на Tialoto.bg. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК