Проучване: Ако искате да отслабнете - заложете на веган диета с по-малко мазнини

Това означава, че няма как да ядете преработени храни, с които човек лесно пълнее

24.02.2021 | 16:48 Редактор: Искра Ангелова
Проучване: Ако искате да отслабнете - заложете на веган диета с по-малко мазнини

Според ново проучване, ако искате да отслабнете, ще трябва да заложите на веган диета с ниско съдържание на мазнини, а не на прочутата средиземноморска диета.

Ако отслабването е една от вашите цели за 2021 г., може да помислите да преминете на растителна храна с ниско съдържание на мазнини. 

Новото проучване, публикувано на 5 февруари от Комитета на лекарите за отговорна медицина в списанието на Американския колеж по хранене, показва, че храненето с веганска диета с ниско съдържание на мазнини всъщност е доста по-ефективно за сваляне на излишните килограми в сравнение със средиземноморската диета, която обикновено се класира като най-добрия режим на хранене.

Двете диети бяха сравнени в 36-седмично проучване. В продължение на 16 седмици половината от участниците са били разпределени произволно на веганска диета с ниско съдържание на мазнини, като ядат зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения, като същевременно ограничават растителните мазнини като олио, авокадо, ядки, семена и кокос. Другата половина е спазвала средиземноморската диета, която също е пълна със зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, но включва зехтин и умерено количество риба и пиле.

След 16-те седмици участниците са се върнали към първоначалния си режим на хранене в продължение на четири седмици, след което отново са се върнали на предишната си диета за още 16 седмици.

Изследването е показало, че спазването на вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини има много по-добри резултати за отслабването, нивата на холестерол и чувствителността към инсулин. Участниците, спазващи средиземноморската диета, не са отслабнали, а тези спазващи вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини, са свалили средно по 6 килограма за периода.

Докато много експерти смятат средиземноморската диета за един от най-добрите начини за отслабване, авторът на изследването, д-р Нийл Барнард, казва, че включването в диетата на мазни риби, млечни продукти, животински и растителни мазнини изглежда е причина никой от участниците да не отслабне изобщо, предава tialoto.bg.

Възможно е причината за по-лесна загуба на тегло при веганската диета да е в приема на по-малко калории. Участниците, хранещи се с вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини, са приемали средно по 500 калории на ден по-малко, в сравнение с тези, които са спазвали средиземноморската диета.

Зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни и бобовите растения имат високо съдържание на вода и фибри, което засилва усещането за ситост при тяхната консумация. Освен това спазването на веганска диета, с ниско съдържание на мазнини означава, че няма как да ядете преработени храни, с които човек лесно може да преяде и оттам да наддаде на тегло.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК