Ковид-19 отне на човечеството 20 милиона години живот

За изчисленията са взети данни за смъртните случаи в 81 държави

19.02.2021 | 12:59 Редактор: Радостина Димитрова
Ковид-19 отне на човечеството 20 милиона години живот

Човечеството е загубило милиони години живот заради пандемията от коронавируса. Това се съобщава в проучване на испански учени от университета “Помпей Фабра”, публикувано в Scientific Reports.

За изчисленията са взети данни за смъртните случаи от Ковид-19 в 81 държави. Учените сравняват разликата между възрастта, когато човек е починал от Ковид-19, със средната продължителност на живота в засегнатите страни.

Експертите използвали метод, наречен “Years of Life Lost” (YLL). Той се използва за оценка на средния брой години, през които човек би могъл да живее, ако не е починал преждевременно.

"В общо 81 държави заради Ковид-19 са загубени 20 507 518 години живот – 16 години за всяка смърт", каза д-р Хектор Аролас от университета “Помпей Фабра”, цитиран от БГНЕС.

Експертите обаче отбелязват, че проучването не отчита броя на загубените години в резултат на смъртни случаи, а само косвено свързаните с Ковид-19.

Учените подчертават, че починалите от сърдечно-съдови и други хронични заболявания също са загубили повече години от живота си поради пандемията.

Анализът на данни от проучване на Daily Mail показва, че Непал е най-засегнатата държава в света при изчисляване на изгубените заради Ковид-19 години от живота на един починал. Средно непалците са загубили около 26 години от живота си. В челната петица влизат още Тайван, Боливия, Салвадор и Доминиканската република.

Страни като Белгия, Дания, Люксембург, Словения, Швеция и Швейцария представляват точно обратното – там хората са загубили по-малко от 10 години живот на един починал от Ковид-19. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК