Учени: Трябва да живеем с Ковид-19 по същия начин, по който и с грипа

Според СЗО сред хората вече има "пандемична умора"

08.02.2021 | 10:46 Редактор: Ивет Арабова
Учени: Трябва да живеем с Ковид-19 по същия начин, по който и с грипа

Измина една година, откакто пандемията Ковид-19 напълно промени начина на живот на обществото, пише испанското издание ABC. В същото време хората започнаха да страдат от така наречената "пандемична умора", която според СЗО се характеризира с чувство на умора и отслабваща готовност на населението да следва правилата, предназначени да предотвратят по-нататъшното разпространение на вируса.

Истината обаче е, че хората ще трябва да преодолеят тази умора и да бъдат търпеливи, тъй като това няма да приключи скоро. В това вярват много учени, включително д-р Евън Харисън, директор на науката за данни в британския консорциум за изследване на генома на Ковид-19 (COG-UK), който включва четири британски агенции за обществено здраве, както и института Senger и 12 академични институции.

В рамките на този консорциум стотици учени работят върху секвенирането на генома на новия коронавирус, се обяснява статията. Харисън, макар и далеч от това да е песимист, се надява, че хората могат да съжителстват с Ковид-19 точно както те съжителстват с грипа, предава "Фокус".

"Ние сме в ситуация, в която трябва да живеем с този вирус по същия начин, по който живеем с грипа. Трябва да приемем, че това е дългосрочен проблем“, каза Харисън във виртуален разговор с чуждестранната преса, в който бяха включени и трима негови колеги.

Положителната страна за Харисън е, че "ваксините са ефективни" и че в момента консорциумът прави много важна работа за откриване на "потенциално опасни" вирусни мутации сред 20 000 проби, събирани в страната всяка седмица, съобщава ABC.

Снимка: Bloomberg/Liesa Johannssen-Koppitz

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 0
Иван Боянов
преди 3 години
То си е грип,останалото е лъжа и измама Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 5
Ало ало
преди 3 години
И ваксините няма да ни спасят, защото не е ясна трайността им! За какъв период от време се изграждат антитела?( ако се изграждат такива изобщо) Единствено за мен, това с ваксините е "бъркане" в ДНК -то и клетките на човек, не е ясно какви последствия ще има за ваксинираните в бъдеще! Всеки да решава за себе си и да си носи отговорността и затова лекарите предлагат ДЕКЛАРАЦИЯ, ЧЕ САМ ИЗБИРАШ ДА СЕ ВАКСИНИРАШ!И ПСР ТЕСТОВЕТЕ НЕ ДАВАТ ИСТИНСКИ РЕЗУЛТАТ ЗА ЗАБОЛЕЛИТЕ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Айде и наште учени да вадят ваксината, не са закъснели. Сигнализирай за неуместен коментар