СЗО: Генетичните елементи на коронавируса да се търсят в пещерите с прилепи

Според зоолога Питър Дашак няма доказателства заразата да е тръгнала от лаборатория

04.02.2021 | 21:57 Редактор: Ивет Арабова
СЗО: Генетичните елементи на коронавируса да се търсят в пещерите с прилепи

Член на екипа на Световната здравна организация (СЗО), който издирва произхода на Ковид-19 в китайския град Ухан, заяви, че трябва да се търсят генетичните елементи на коронавируса в пещерите с прилепи в Китай, предаде Ройтерс.

Зоологът и експерт по животните Питър Дашак изтъкна, че екипът в Ухан е получил нова информация как вирусът, за пръв път идентифициран в Ухан в края на 2019 година, е предизвикал пандемията. По неговите думи нямало доказателства за това, че заразата е тръгнала от лаборатория. Подобни обвинения за произхода на коронавируса силно се политизираха най-вече в САЩ.

Вашингтон обвини Пекин в липса на прозрачност в ранните етапи при овладяването на разпространението на заразата. Пекин от своя страна лансира идеята, че вирусът е дошъл от друго място.

Питър Дашак беше включен в изследванията, свързани с произхода на ТОРС - тежкия остър респираторен синдром през 2002-2003 година. Той го свърза с прилепите, обитаващи пещера в югозападната провинция Юнан. "Подобно проучване трябва да бъде направено и в тукашните пещери, за да проследим истинския естествен произход на Ковид-19", изтъкна Дашак. Той е председател на Асоциацията за екологично здраве със седалище в Ню Йорк.

"Много е важно да бъде установен възможният първоизточник, свързан с прилепите. Ако той бъде идентифициран, връзката с тези смъртоносни вируси може да бъде прекъсната с преустановяването на контактите с тези животни", изтъкна Дашак в интервю пред агенцията.

В момента не е известно дали Китай изследва многобройните си пещери с прилепи, но вируси, подобни на SARS-CoV-2, бяха откривани в югозападната провинция Юнан. Специалистът изтъкна, че в Ухан постъпва нова информация за това как вирусът е предизвикал пандемията, без да даде повече подробности по темата, предава Dnes.bg.

"Мисля, че картината вече се изяснява и някои сценарии стават по правдоподобни, отколкото преди", добави Дашак.

Той изтъкна, че групата на СЗО не е получавала никакви спънки от страна на Китай.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК