Етиен Леви готов да дари премията си, дадена за постижения: Не съм материалист

"Аз съм човек, който хваща за цифрата", заяви той

16.02.2021 | 19:11 Редактор: Искра Ангелова

Музикантът Етиен Леви е готов да дари паричната си премия за постижения в областта на културата на колега в нужда, който е пропуснат в списъка с награди. Там попаднаха 65 творци с постижения от конкурса "Златния Орфей". 

Мнозина обаче бяха пропуснати и това породи скандал в гилдията. Днес музиканти се срещнаха с министъра на културата за корекция на списъка. Къде е границата между парите и признанието.

Етиен Леви е носител на втора награда от "Златния Орфей" и в продължение на три години ще получава държавна премия в размер на 350 лева месечно, въпреки че по регламент носителите на първа и втора награда трябва да получават по 500 лв.

"Аз съм човек, който не е материалист и не се хващам за цифрата. Нито гледам в джоба на моите колеги, въпросът е принципен И все пак благодари на Министерството на културата за помощта, макар и закъсняла", коментира легендарният изпълнител.

Признава, че критерият е наясен, както и че големият проблем всъщност е изчезването на архива на Концертна дирекция. 

"Никой от нас не иска да бъдат нарушени законите, законът е нарушен още тогава, когато тези архиви са претопени, много набързо, никой не разбра къде изчезнаха тези парични фондове, както много неща не се разбират къде отиват парите на хората", допълни той.

А неяснотите станаха повод за скандал в гилдията.

"Експертната комисия е подвела министъра. Всички творци са емоционални, опазил Господ някой да каже, че на някого дадено произведение не е добро, това е много тежко, веднъж човек като помирише праха на сцената, е трудно да се откаже, особено ако е признат от публиката", заяви още Леви.

И е категоричен, че е готов да дари премията си на колега в нужда.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК