Кидиков накара министър Банов да разшири списъка с наградени артисти

"Ако днес цъкнете "Вефа", няма да чуете Кидика. Вие го сринахте", заяви легендарният изпълнител

12.02.2021 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Министерството на културата ще разшири списъка с артисти, които получават награди за особени заслуги. Предложението ще бъде разгледано от експертната комисия още на следващото ѝ заседание.

Тази година легендарният изпълнител Христо Кидиков прави 50 години на сцената. Участвал е 17 пъти в "Златния орфей", отличен е и с награда.

Въпреки че това е основният критерий за включване на артисти в списъка с награди на Министерството на културата, той не беше сред тях. 

Това огорчи изпълнителя и той лично се обърна към министъра на културата.

"Господин министър, ако днес цъкнете "Вефа", няма да чуете Кидика. Вие го сринахте. Той не съществува след 50 години", заяви Кидиков.

От самото начало въпросният списък с артисти предизвика бурни реакции сред творците, обществото и депутатите. 

"Всеки български гражданин има правото да каже, че и той е дал нещо на света. Това е негово основно право, но не всички пеят като Лили Иванова", заяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Според Кидиков обаче, нередностите в списъка не са свързани само с него. Изпълнителят отбелязва, че от министерството са нарушили критериите, които сами са си поставили, като включването на ФСБ сред отличените артисти. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК