5 последствия от прекомерната консумация на захар

Когато започнем да прекрачваме границата, тялото ни започва да изпраща сигнали

09.02.2021 | 14:22 Редактор: Ралица Братанова
5 последствия от прекомерната консумация на захар

Захарта е един от най-вредните компоненти в съвременните храни. Тя е причинител на редица здравословни проблеми – напълняване, диабет, метаболитни смущения, хронични възпаления в тялото, водещи до редица здравословни рискове, окислителни процеси в клетките и тъканите, повишаващи риска от множество заболявания в дългосрочен план.

Понякога не си даваме сметка колко много излишна захар поглъщаме с храната. Когато започнем да прекрачваме границата, тялото ни започва да изпраща сигнали.

Какви промени настъпват в тялото, когато прекалявате със захарта?

Напълняване

Излишъкът от захари причинява напълняване и това е един от най-явните знаци, на които трябва да обърнете внимание. Глюкозата се превръща в гликоген, който се складира в мускулите и черния дроб. Колкото по-голямо е количеството на глюкозата в кръвта, толкова по-големи депа от гликоген се съхраняват. Остатъците от неизразходвания гликоген се превръщат в мазнини и триглицериди, които предизвикват напълняване, а и не само.

С течение на времето тези мазнини започват да се натрупват не само под кожата, но и около важни органи, като сърце, черен дроб, панкреас, което предполага редица здравословни проблеми.

Липса на енергия

Когато консумирате много захари, приливът на енергия е налице веднага след като сте похапнали нещо сладко. Скоро след това обаче настъпва рязка умора, което се дължи на недостатъчния прием на качествени хранителни вещества, като протеини, мазнини, полезни въглехидрати, пише Az-jenata.bg

Състоянието на кожата се влошава

Ако кожата ви е смесена, особено в Т-зоната, вероятно сте склонни към образуване на черни точки и поява на пъпки. Това ще се влоши, ако наблягате на захарите. Възможно е да се появи акне с гнойни пъпки. Според livestrong.com, хранителни режими с нисък гликемичен индекс оказват благотворно влияние върху акне и акнетична кожа, намалявайки възпаленията и омазняването.

Постоянен глад за сладкиши

Колкото повече сладко ядете, толкова повече се увеличава и гладът за захар. Консумацията на захари и сладкиши се свързва с активиране на невронни пътища в мозъка, подобни на тези при наркотичните зависимости. Това установява изследване от 2019 година, публикувано в Neuroscience & Biobehavioral Reviews. 

Кръвните ви изследвания алармират

Продължителното консумиране на прекомерни количества захари води до повишаване на инсулиновата резистентност и стойностите на кръвната захар. Това може да доведе до диабет. Важно е редовно да следите нивата на глюкоза, инсулин, холестерол и триглицериди в кръвта, за да можете адекватно да контролирате здравословното си състояние.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК