Оралната хигиена на детето трябва да започне в първите месеци след раждането

С пробива на първото зъбче е желателно родителите да започнат с измиването на зъбите

05.02.2021 | 10:45 Редактор: Юлия Христова
Оралната хигиена на детето трябва да започне в първите месеци след раждането

Един от най-често задаваните въпроси в денталния кабинет е: "Кога да започне миенето на зъбите на бебето?“. С пробива на първото зъбче е желателно родителите да започнат с измиването на зъбите на детето.

Оралната хигиена на детето трябва да започне още в първите месеци от раждането му. Трябва да се знае, че естеството на хранене при кърмачетата изисква много по-често почистване, тъй като всяко хранене се последва от сън. Това многократно увеличава риска от натрупване на зъбна плака. Липсата на установен механизъм на самопочистване или невъзможността от задействането му при заспиване подсигурява плакообразуване. 

Желателно е вечер, след кърмене, устната лигавица да се почиства с марличка, напоена с вода. Почистват се небцето, бузите, подезичното пространство. Това се прави с цел предпазване от развитие на млечница. Това е гъбична инфекция при кърмачето, която засяга повърхностните епителни слоеве на оралната лигавица, при което се образуват белезникави налепи. Лигавицата изглежда като напръскана с мляко.

Млечницата възниква безсимптомно, евентуално с малки бели точици по лигавицата на бебето. В последствие децата стават раздразнителни, сънят им е неспокоен, хранят се без желание, не търсят майчината гърда, появява се лош дъх в устата им. Телесната температура на бебета е от нормална до субфебрилна.

Още един съвет за предпазване от развитие на млечница е да давате на бебето вода след всяко кърмене. Нека кърменето завършва с прием на вода, за да може да се изплакне лигавицата от млечните остатъци.

Езикът е предпочитано място за кандида. Започва дифузен и болезнен еритематозен стоматит. Лигавицата е зачервена, суха, блестяща.

Не при всички бебета с първична колонизация на орална кандида се развива млечница. При повечето случаи candida остава като част от оралната резидентна микрофлора. Тя се поселва по време на раждане в устата на новороденото от родовите пътища на майката, от нейната слюнка или от персонала в родилното отделение.

Почистването на зъбите трябва да започне веднага след пробива им. В началото това може да се случва със силиконов накрайник, без паста за зъби.

Цялата статия четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК