Кога храненето е по-полезно - преди или след тренировка?

Това е от огромно значение за бързото възстановяване и метаболизма

05.02.2021 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Кога храненето е по-полезно - преди или след тренировка?

Един от най-важните въпроси по отношение на тренировките е храненето. Те са неразривно свързани, ако искате да отслабнете, да стегнете и изваете мускулатурата си и най-вече да запазите постиженията си. Храненето преди и след тренировка е от огромно значение за оптимална производителност, бързо възстановяване, поддържане на нормалната работа на мускулите и метаболизма.

Но също толкова важно е кога точно се храните и с какво. Няма точна рецепта за това дали е добре да се храните преди или след тренировка. Всичко зависи от вида тренировка, която правите, и целите, които искате да постигнете.

Някои трениращи предпочитат да правят кратки и лесни упражнения на гладно, най-често кардио тренировки, които обикновено се правят на гладно рано сутрин преди закуска за по-добър ефект. Те стимулират изгарянето на мазнини вместо складираните въглехидрати в мускулите. Това прави тренировките по-ефективни, според healthline.com.

Ако правите по-дълга и изтощителна тренировка, например силова или с тежести, храненето преди нея е важно, защото по този начин подхранвате мускулите си и ги подготвяте за работата, която им предстои. Това им помага и да се предпазят от разграждане при работа. Добре е да се храните не непосредствено преди тренировката, а 2-3 часа преди нея с пълноценна храна, включваща протеини, мазнини и въглехидрати.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК