Кои храни причиняват необичайния косопад?

Много жени смятат, че ако ползват качествена козметика, ще имат по-здрави кожа и коса

01.02.2021 | 06:00 Редактор: Радостина Димитрова
Кои храни причиняват необичайния косопад?

Много жени смятат, че ако ползват качествена козметика, ще имат по-здрави кожа и коса. Но всичко онова, което поглъщат през устата си също има значение наред със стреса, консумацията на алкохол и обездвижването.

Докато някои лекари приписват косопада само на генетични фактори или заболявания, други откриват причината в неправилния хранителен режим. Той може да допринесе за изтъняването на косата и по-честото ѝ падане.

Прекалено многото трансмазнини и токсини, попаднали в тялото чрез храната, оказват отрицателно влияние не само на кожата, но и на косата. Растежът ѝ може да се забави или още по-лошо, това да предизвика необичаен косопад.

Кои храни и напитки е по-добре да избягвате, за да имате по-здрава коса:

1. Боклуци/ изключително вредни храни

Така наречените боклуци като пици, бургери, пържени картофки, пакетирани сандвичи, понички и други, са пълни с наситени и мононенаситени мазнини. Те могат да причинят сърдечносъдови заболявания, но и косопад.

Ако човек се храни с такива продукти за по-продължителен период от време, той не само ще напълнее. Има голям риск от повишаване нивото на тестостерон, който потенциално покачва и дихидротестостерона. Това е андроген, който е свързан с окапване на косата.

Мазните храни, които поглъщате, могат и да запушат порите на скалпа, което също уврежда космените фоликули.

2. Изделия със захар

Бялата захар и различните видове сладкиши са вредни за цялостното ви здраве. Те могат да доведат до инсулинова резистентност, която да прерасне в диабет и затлъстяване, а също така и оплешивяване при някои мъже и жени.

Режимът с високо съдържание на добавена захар, рафинирани въглехидрати и нишесте, е основен фактор за получаването на инсулинова резистентност.

3. Храни с висок гликемичен индекс

Може би обичате картофите и смятате, че те са по-полезни за разлика от една торта или паста. Но те са с висок гликемичен индекс и причиняват покачване на инсулина в кръвта.

Всички тестени храни, особено тези с бяло брашно, са източници на голямо количество въглехидрати. Те могат да причинят хормонален дисбаланс, който да отключи косопад.

Четете цялата статия в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК