Кои витамини намаляват риска от косопад?

Всеки ден трябва да си осигуряваме необходимите хранителни вещества

04.11.2020 | 23:50 Редактор: Ивет Арабова
Кои витамини намаляват риска от косопад?

Красивата и здрава коса е част от това да се чувстваме привлекателни. За съжаление, има редица фактори, които могат да повлияят негативно на състоянието ѝ – хормонални промени, стрес, неправилно хранене.

Не бива да чакаме да се стига до косопад, за да започнем да се грижим за косата си. Важно е всеки ден да ѝ осигуряваме необходимите хранителни вещества. Вижте кои са важни за нейния растеж и могат да намалят риска от косопад. Преди прием на хранителни добавки се консултирайте със специалист. 

Витамин А

Клетките в човешкото тяло се нуждаят от него, за да растат. Това разбира се включва и косата, като най-бързо растящата тъкан. Витамин А е и важен за синтеза на себум, който овлажнява скалпа и подпомага косата ни да бъде здрава. Когато в организма ни е налице дефицит на този витамин е възможно да страдаме от косопад. Храни, които са богати на него, са сладки картофи, моркови, тиква, спанак, яйца, месо. Всъщност тези храни съдържат бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма.

Витамини от групата В

Един от най-добрите за подобряване състоянието на косата е биотинът (известен още като витамин В7), а според редица изследвания, неговият недостиг се свързва със загубата на коса. Не забравяйте да си осигурите и другите витамини от групата В, които са важни за синтеза на червени кръвни клетки, участващи в преноса на кислород и хранителни вещества към скалпа и космените фоликули. Добавете към менюто си морски дарове, пълнозърнести храни, бадеми, месо, риба, тъмни листни зеленчуци.

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага да се намалят вредите от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Нашето тяло се нуждае от този витамин, за да синтезира колаген – важен протеин, част от структурата на косата, кожата, ноктите, ставите. Освен това, витамин С е необходим и за по-доброто усвояване на минерала желязо, който също е важен за здравето и красотата на косата ни.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК