Най-добрите витамини за красива и здрава коса

Дефицитът им може да доведе до изтъняване на косъма

02.10.2020 | 06:00 Редактор: Ралица Братанова
Най-добрите витамини за красива и здрава коса

Красивата, здрава и блестяща коса дължим в много по-голяма степен на това, с което се храним, отколкото на продуктите за коса. Дерматологът и член на Американската академия по дерматология, д-р Елизабет Хушманд, разкрива пред Insider как дефицитът на някои витамини, породен от непълноценно хранене или медицинско заболяване, възпрепятства здравословния растеж на косата и дори може да доведе до косопад.

Витамини от групата В

Витамините от група В имат ключова роля за производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород към скалпа и помагат за растежа на косата. Витамините от група В са осем, а един от тях, наречен биотин или витамин Н, е алтернативно средство за лечение за косопад. Тъй като витамините от група В присъстват в различни храни, рядко се наблюдава дефицит. Веганите и вегетарианците биха могли да приемат добавка с B12, по съвета на д-р Хушманд, защото този витамин се съдържа само в животинските продукти, пише Puls.bg.

Витамин А

Витамин А е важен за здравето на очите и за поддържане на имунната система, но играе важна роля и за растежа на косата. Недостигът на витамин А може да доведе до увреждане на космените фоликули и до загубата на коса. Недостатъчните количества витамин А могат да забавят изграждането на нови клетки, а косата е най-бързо растящата тъкан в човешкото тяло, припомня д-р Хушманд. Предозирането на витамин А обаче може да доведе до увреждане на черния дроб, а жените, които се опитват да забременеят, бременни са или кърмят трябва да се обърнат към лекар, преди да започнат прием на витамин А. Приемът на твърде много витамин А може да доведе до косопад, затова е нужно дерматолог да прецени дали има нужда от тази добавка.

Витамин D

Витамин D играе важна роля за усвояването на калций и магнезий, и за укрепване на костите. Влиянието му върху растежа на косата е по-слабо проучено, но изследване от 2019 г., публикувано в Американското списание за транслационни изследвания, установява, че участниците с дефицит на витамин D по-често имат алопеция ареата: автоимунно състояние, което причинява внезапна загуба на коса. Дефицитът на витамин D не е необичайно състояние, и въпреки че няма много храни с високо съдържание на витамин D, излагането на слънце помага на тялото да го произвежда по естествен път.

Витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който действа като антиоксидант в тялото. Антиоксидантите предпазват клетките от оксидативен стрес, който води до косопад. Проучване от 2010 г., публикувано в Tropical Life Sciences Research, включващо 38 мъже доброволци с признаци на загуба на коса и оплешивяване, установява, че витамин Е лекува косопада. Едната група участници приемат витамин Е в продължение на осем месеца, а другата група приема плацебо. След осем месеца групата на тези, които са приемали витамин Е, имат увеличение на косата по скалпа си средно от 34%, докато групата, приемала плацебо, отбелязва 0,1% спад.

Дефицитът на някои витамини може да доведе до косопад и изтъняване на косата. Но загубата на коса може да е причинена също от стареенето, генетични фактори и начина на живот, както и от хормонални промени като тези, които се случват след бременността и менопаузата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК