Церемонията в САЩ е без аналог: Звезден блясък, зрелищна заря и много стил

Известни музиканти, рецитиране на поезия и телевизионно шоу във Вашингтон

21.01.2021 | 14:16 Редактор: Радостина Димитрова

Известни музиканти, рецитиране на поезия, телевизионно шоу и зрелищна заря в небето над Вашингтон отбелязаха официалното встъпване в длъжност на Джо Байдън. Президентската и вицепрезидентската двойка заложиха на американски дизайнери за тоалетите си за церемонията.

Музикалните изпълнения на Лейди Гага, Дженифър Лопес и Гарт Брукс белязаха церемонията на Капитолия. А най-емоционалният момент беше поетесата Аманда Горман, която трогна всички присъстващи с призива си за единство и сплотеност.

"Когато настъпи денят, ние се питаме къде можем да открием светлина в тази безкрайна сянка. Виждали сме сила, която по-скоро щеше да разбие нацията ни, отколкото да я сплоти, щеше да унищожи страната ни, отлагайки временно демокрацията. И тези усилия почти успяха. Но въпреки че демокрацията може периодично да бъде отлагана, тя никога не може да бъде окончателно победена", заяви Горман.

Щурмът на Капитолия вдъхновява Аманда. И изпълнението ѝ трогна всички присъстващи на Капитолия.

Джо Байдън и съпругата му Джил за първи път влязоха в Белия дом като президент и първа дама, придружавани от свои близки. По пътя до новия си дом бяха съпровождани от военен парад.

Новите стопани на Белия дом и вицепрезидентската двойка заложиха на американски дизайнери за тоалетите си на церемонията. Шоу програма с водещ Том Ханкс и много музика съпроводи встъпването в длъжност. 

В първото си обръщение към нацията като вицепрезидент, Камала Харис постави акцент върху американските стремежи.

"Този момент олицетворява характера ни като нация. Той демонстрира кои сме ние, дори в тъмни времена. Ние не само мечтаем, но и виждаме. Не само виждаме какво е било, виждаме какво може да бъде. Ние сме смели, безстрашни и амбициозни. Ние сме непоколебими, с вярата си, че ще преодолеем, че ще се издигнем. Това е американски стремеж", каза Харис.

А вечерта, в чест на новия президент, пищни фойерверки озариха небето над Белия дом.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК