Заради Ковид-19: Ромската нова година премина без пищни празненства

Улиците на големите ромски квартали в София останаха пусти

14.01.2021 | 20:18 Редактор: Радостина Димитрова

Без пищни празненства за ромската нова година заради Ковид-19. Улиците на големите ромски квартали в София останаха пусти през деня, а хората споделиха, че заради кризата масово не се празнува.

"Е, как да го посрещнем, че нямаме една стотинка, нямаме пари, безработни, отвънка го посрещаме. Тази година епидемията, хората са без работа и няма празник. Всеки си има задължения, сметки, кредити, ток, вода... Половин квартал ходи по кофите, ето аз съм здраво момче, жена ми е здрава и няма работа", споделиха някои роми.

Все пак се намират и такива, които са решили да не пестят за празника и да го отбележат - ако не с оркестър, то поне с богата трапеза.

За този празник семейството на Жоро избира да сложи свинско на трапезата. "Това прасенце събира се бригадата и се почва. На скарата, главата със зеле, краката – пача", посочва той.

Но сбирката ще е в тесен семеен кръг заради пандемията. "Спазваме всички мерки, даже и жената съм преградил спи на два метра", казва Жоро.

Ромите признават, че спазват всички мерки, а заради празника имало и засилено полицейско присъствие. Разказват, че на повечето не им се празнува, защото са безработни. И точно заради различния празник ромите си пожелават здраве и по-хубава година.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК