Може ли селенът да помогне за борбата с Ковид-19?

Той съдържа антиоксиданти, които носят редица ползи за здравето

23.12.2020 | 21:04 Редактор: Искра Ангелова
Може ли селенът да помогне за борбата с Ковид-19?

В момента повечето хора по света правят всичко възможно, за да се предпазят от опасностите, които пандемията крие. Много от нас се стараят да поддържат имунитета си на високо ниво, защото това реално е най-добрият начин за предотвратяване на инфекции.

Въпреки че знаем колко полезни могат да бъдат минералът цинк и витамините С и D, ползите от друго хранително вещество – селен все още не са широко известни.

Селенът е минерал, който приемаме чрез храненето си. Този микроелемент не получава много внимание в статиите, свързани с имунитета, а в същото време играе изключително полезна роля за поддържане на метаболизма ни под контрол, повишаване защитните сили на организма, регулиране на функцията на щитовидната жлеза, подобряване на здравето на мозъка и облекчаване на дихателния дистрес.

Селенът е мощен антиоксидант, който защитава организма от вредното влияние на свободните радикали.

Но може ли селенът да помогне за борбата с вируса, причиняващ Ковид-19?

Много проучвания през годините показват, че селенът съдържа антиоксиданти, които носят редица ползи за здравето. Селенът, в точното количество, може да има терапевтични антивирусни свойства. В неотдавнашно проучване на професора по биохимия Итън Тейлър (публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition), също се твърди, че има уникална връзка между селена и по-леките симптоми на Ковид-19.

Докато нашата имунна система се нуждае от селен, за да увеличи броя на левкоцитите, борещи се с инфекцията, дефицитът на селен също може да доведе до прогресия на заболяването и здравословни проблеми. Всъщност селенът може по естествен път да предотврати и спре вирусното размножаване в организма.

Следователно, всички тези подкрепени от науката ползи доказват, че селенът не е хранителното вещество, което трябва да пренебрегвате по време на пандемията.

Добрата новина е, че можете да си набавите селен и чрез правилно хранене (освен чрез хранителни добавки). Ето как:

От колко селен имате нужда на ден?

Средно един индивид се нуждае от около 70-80 микрограма селен на ден. Ако сте сигурни, че се храните здравословно, няма да имате нужда от добавки.

Ако сте вегетарианци или вегани, получаването на селен от продуктите ще зависи от усвояването на селена през почвата, т. е. културите, които растат. Следователно, купувайте органично произведени плодове и зеленчуци.

Ето и кои са най-добрите източници на селен:

Морски дарове

Твърди се, че морските дарове са богати на антиоксиданти и омега-3. Селенът е другото хранително вещество, което се среща в тях в изобилие. Храни като сьомга, стриди, риба тон и скариди са добри източници на микроелемента.

Ядки и семена

Ядките и семената са отличен източник на антиоксиданти и жизненоважни хранителни вещества. Те също съдържат селен, което е още една причина да ги консумирате редовно. Шепа ядки и семена на ден ще ви дойдат много добре!

Бразилският орех от всички останали ядки съдържа най-високо количество селен. Един бразилски орех има около 68-80 микрограма селен, което е достатъчен прием за целия ден!

Пиле

Пилето, от всички птичи продукти, се счита за най-богатия източник на селен. Редовната консумация на пиле може да бъде здравословен вариант. Порция пилешки гърди, може да обслужи до 12% от препоръчителния дневен прием на селен.

Четете цялата статия в www.tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Химик - диетолог, до
преди 2 години
Я пак:"Много проучвания през годините показват, че селенът съдържа антиоксиданти, които носят редица ползи за здравето."Как можахте да съчините подобна научна безсмислица???? Сигнализирай за неуместен коментар