4 практики, които ще засилят имунитета ни

Трябва да се спазват основните правила на здравословен начин на живот

15.12.2020 | 23:02 Редактор: Ралица Братанова
4 практики, които ще засилят имунитета ни

Имунната система представлява нещо като голяма армия, съставена от специализирани звена, които ни предпазват от патогени. За да може да изпълнява функцията си, е необходимо да се спазват поне основните правила на здравословния начин на живот, пише Puls.bg.

1. Спазвайте основните хигиенни мерки

След посещение на места с висока концентрация на хора, винаги измивайте ръцете си. В същото време избягвайте да докосвате носа, очите, устата и покрийте устата си, когато кашляте. Ако е възможно, избягвайте места с висока концентрация на хора и често проветрявайте затворените пространства.

2. Спете достатъчно

Липсата на сън нарушава оптималното функциониране на имунната система. Едно проучване, проведено сред 22 500 души установява, че хората, които спят по-малко от 6 часа на ден или имат по-сериозни проблеми със съня, имат по-голяма склонност към грип и други респираторни инфекции. Затова си осигурете качествен сън с продължителност поне 7-9 часа всеки ден. 

3. Движете се редовно, спортувайте и се хранете здравословно

Физическите упражнения и спортът спомагат за по-устойчив имунитет. Хората, които спортуват редовно, по-рядко се разболяват от грип и други вирусни заболявания. СЗО препоръчва поне 150 минути активност със средна интензивност или 75 минути активност с висока интензивност на седмица. [4] [5]

Храненето стои в основата на нашето здраве. Стремете се да консумирате по-малко силно преработени храни, намалете консумацията на алкохол и обогатете храненето си с повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, качествени протеини и полезни за здравето мазнини.

4. Приемайте качествени хранителни добавки

Цинкът, витамин С и витамин D са от съществено значение за правилната функция на имунитета.

Mултивитамините могат да помогнат за увеличаване на приема на всички микроелементи.

Oмега-3 мастните киселини се борят с възпалението и помагат на белите кръвни клетки да елиминират патогените.

Пробиотиците поддържат имунитета чрез положителното въздействие, което оказват върху микробиома.

За да укрепите имунитета си, можете също така да опитате да консумирате куркума, джинджифил, да посещавате сауна и да се калявате. Всяка малка стъпка е от значение. Опитайте да подобрите съня и храненето си и ще усетите огромните ползи, които носят за здравето ви.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК