Как да подобрим метаболитното си здраве?

Усвояването на хранителните вещества е от значение за поддържане на теглото и за цялостното ни състояние

14.12.2020 | 23:16 Редактор: Ралица Братанова
Как да подобрим метаболитното си здраве?

Подобряването на метаболитното здраве е от жизненоважно значение не само за фигурата, но и за състоянието на организма. Милиони хора по света страдат от завишени нива на кръвна захар, лош липиден профил, висок холестерол, хронични възпаления, причинени от нарушения в обмяната на веществата, неправилно хранене, заседнал начин на живот, пише Az-jenata.bg.

Какво можете да направите, за да подобрите метаболитното си здраве?

Направете силата приоритет, а не отслабването

Много хора правят грешката да изтощават организма си с драстични диети и глад. Това не помага на метаболизма да се ускори, а напротив – той се забавя. Това е естествен защитен механизъм, с който организмът се стреми да запази енергия за жизнените си процеси.

Вместо това можете да подобрите метаболитното си здраве, като наблегнете на упражненията и подобряването на издръжливостта и силата на мускулите си. Когато те са в добро и активно състояние, метаболизмът се ускорява, а обмяната на веществата става по-качествена, като усвояването им се подобрява.

Добрата хидратация, здравословното хранене, добрият сън са другите фактори, върху които да се фокусирате. Те вкупом подобряват метаболитното здраве.

Бъдете физически активни колкото се може по-често

Стремете се да правите упражнения поне 150 минути всяка седмица. Това прави по около 20 минути на ден. Разпределете това време, както прецените според индивидуалните особености на ежедневието ви. Изберете форма на тренировка, която ви пасва най-добре. Не се насилвайте да правите нещо, което не ви е приятно или е противопоказно за вас. Движението има много различни форми. Важното е да сте активни.

Бъдете мъдри по отношение на храненето

Не се впускайте в модерни диети с обещани бързи резултати. Не изключвайте цели групи храни, смятайки ги за врагове. Изключете единствено доказано вредните – захари, пакетирани и готови храни, вредни мазнини и пържено. Всичко останало в разумни граници е необходимо на организма ви.

Пийте повече течности

Добрата хидратация на организма е необходима за нормалния метаболизъм. Не пренебрегвайте пиенето на течности. Избягвайте вредните сладки и газирани напитки. Пийте повече вода, чай, плодови и зеленчукови сокове.

Направете съня приоритет

Сънят е не само начин тялото да си почине от тежкия дълъг ден. По време на съня се изпълняват редица метаболитни процеси, за които не подозирате. Ако не спите достатъчно, това пречи на нормалното им протичане и повишава нивата на стрес.

Справяйте се със стреса

Всеки има стрес в живота си. Ежедневието е такова, че трудно можем да се предпазим от стреса напълно. Важно е обаче да се опитвате максимално да намалите стреса чрез спорт, разходки, приятни занимания, катерене в планината, хобита. Намаляването на стреса е от голямо значение за нормализирането на метаболитните процеси и подобряване на усвояването на веществата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК