Вредни навици водят до влошаване на ревматоидния артрит

Болките в ставите може да станат по-силни през зимата

11.12.2020 | 12:55 Редактор: Искра Ангелова
Вредни навици водят до влошаване на ревматоидния артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което се характеризира с множество силни и неприятни за страдащия симптоми. При това заболяване се наблюдават периоди на затихване и обостряне, които много често са провокирани не само от механизмите на самото заболяване, но и от начина на живот.

Ето защо с някои вредни навици можете да влошите ревматоидния артрит. Кои са те?

Недостатъчно сън

Ревматоидният артрит е възпалително заболяване и като такова количеството редовен сън влияе върху механизмите му изключително много. Сънят е естественият физически механизъм за справяне на тялото с възпаленията. Когато не спите добре и сънят е недостатъчен, възпаленията могат да се влошат.

От друга страна, болките, паренето и сковаността, които се усещат при ревматоиден артрит, пречат на съня и го правят неспокоен, понякога невъзможен. Така се влиза в порочен кръг, от който страдащият трудно излиза.

Проблеми с психичното здраве

Психиката е неразривна част от физическото състояние. Ето защо, ако се борите с тревожност, безпокойство, депресия вследствие на стрес или с някакви други психични проблеми е много вероятно именно на това да се дължи влошаването на ревматоидния артрит.

Притесненията, страховете, високите нива на кортизол в кръвта (хормон на стреса) могат да направят болките и сковаността при артрит още по-силни.

Промени във времето

Болките в ставите могат да станат по-силни през зимата. Състоянието при ревматоиден артрит се влияе от атмосферните условия и много често се влошава при влажно и студено време.

Пушене

Тютюнопушенето може да ви навреди на много нива, включително и ако страдате от ревматоиден артрит. Тютюнопушенето предизвиква възпаления в цялото тяло, а ако вече е налице такова, каквото е артритът, болките и паренето се усилват.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК