Защо е по-добре да спим без възглавница?

Някои даже добавят втора и трета за повече уют и удобство

05.12.2020 | 17:00 Редактор: Ивет Арабова
Защо е по-добре да спим без възглавница?

Възглавницата е задължителна и неизменна част от леглото. Повечето хора не могат да си представят да спят без възглавница. Някои даже добавят втора и трета за повече уют и удобство. Истината е обаче, че спането на възглавница, на висока възглавница или повече от една възглавница, е вредно и може да предизвика редица здравословни проблеми.

Защо е по-добре да спите без възглавница? Ето какво се случва в тялото, ако го правите:

Намалява се рискът от гръбначни изкривявания

Спането на възглавница води до изкривяване на естествената позиция на врата. Това се отразява на целия гръбнак. Неслучайно се събуждате схванати и с болки във врата и прешлените на нивото на плешките. Ако спите без възглавница или с много ниска възглавница, тези болки и симптоми ще отшумят.

Помага да се справите с болките във врата

Неподходящият матрак и високата възглавница променят естествените извивки на гръбнака, като с течение на времето предизвикват нежелани изкривявания. Преди да се стигне дотам, се появяват първите сигнали – схващания и болки. Ако страдате от такива оплаквания, опитайте да спите без възглавница или върху много ниска възглавница. Това ще намали болките във врата и раменете.

Помага при главоболие

Главоболията се причиняват от много различни обстоятелства и фактори. Един от тях е изкривяването на вратните прешлени и натискът, който упражняват те върху нервите. За да намалите това напрежение, опитайте да спите без възглавница. Това ще даде възможност на мускулите да се отпуснат по естествен начин, а това ще намали честотата и интензитета на главоболията.

Намалява стреса

Стресът упражнява своите негативни ефекти върху цялото тяло, включително мускулите и нервните пътища. Ако спите без възглавница, ще дадете възможност на тялото си да се отпусне, да релаксира и да се освободи от стреса.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК