Как магнезият може да ни помогне да отслабнем?

Ценният минерал има много ползи за здравето

20.12.2020 | 10:10 Редактор: Ралица Братанова
Как магнезият може да ни помогне да отслабнем?

Магнезият е невероятно важен и ценен минерал, който има редица важни функции за тялото. Той отговаря за нормалната нервна проводимост, за състоянието на костите, за сърдечния ритъм, производството на енергия, работата на мускулите, транспорта на калий и калций на клетъчно ниво и много други. Почти всеки орган в тялото се нуждае от магнезий, за да функционира. Той е незаменим за бъбреците, сърцето, нервната система, мускулите, костите.

Магнезият помага и за нормалното протичане на метаболитните процеси. Възможно ли е той да ви помогне да отслабнете? Краткият отговор е да.

Въпреки че няма категорични изследвания по този въпрос дали магнезият успява директно да помогне в отслабването и загубата на тегло, той може да бъде от полза за всеки, който се бори с излишните килограми и може да подобри цялостното здраве, пише Az-jenata.bg.

Проучване от 2012 година, публикувано в Journal of Caring Sciences установява, че магнезият помага за намаляване на задържането на излишното количество вода, причиняващо подуване на корема, крайниците и клетките в тялото, пише healthdigest.com.

Как да си набавите повече магнезий без добавки?

Към ползите за здравето от магнезия могат да се добавят свойствата му, свързани с намаляване на главоболието, борбата с депресията и подобряване на работата на мускулатурата при упражнения и двигателна активност.

Най-добрите източници на магнезий са пълнозърнестите храни, семената, бобовите растения, ядките, млякото и зърнените култури. Ценният минерал се среща още в авокадото, бананите, ябълките, стафидите, броколите, морковите, тиквените семки, картофите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК