Как да останем мотивирани по време на отслабването?

7 начина, които могат да ни помогнат да продължим да сме мотивирани

21.12.2020 | 22:00 Редактор: Радостина Димитрова
Как да останем мотивирани по време на отслабването?

Ако се опитвате да отслабнете, може да изпитвате често срещани предизвикателства като бавна прогресия или плато. Но това не трябва да ни отказва, защото упоритостта ще се отплати в дългосрочен план.

Най-добрият начин да останете мотивирани по време на отслабването варира в зависимост от причините, поради които искате да изгубите тегло. Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар преди да започнете какъвто и да е план за отслабване, за да определите дали той е подходящ за вас и вашите здравни нужди.

Ето 7 начина да останете мотивирани по време на отслабването

1. Методът SMART

Поставянето на цели е от решаващо значение за отслабването. Изследванията показват, че малките успехи, към които се стремим, водят до по-голяма дългосрочна загуба на тегло. Използването на т. нар. SMART метод може да ви помогне да си поставите постижими цели и да ви позволи да проследявате напредъка си. Името е абревиатура на английските думи Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Time-bound.

А ето какво значат те на чист български:

- Специфика. Избягвайте поставянето на цели, които са твърде неясни. Например опитайте да си обещаете, че ще увеличавате физическата си активност с 20 минути всеки ден вместо да си казвате, че трябва да тренирате повече. Обещанието действа по-добре на мозъка от думи като „трябва“ и „задължение“, тъй като те се възприемат като заповед. А всички знаем, че не харесваме командването, независимо дали идва от самите нас или не.

- Измеримо. Поставете си цели, които може лесно да проследявате, като например броя минути, в които тренирате или колко крачки правите на ден.

- Постижимо. Фокусирайте се върху поставянето на постижими цели и надграждането им. Например, ако искате да тренирате до един час на ден, но в момента не можете да го направите, започнете с по-реалистична цел като 20 минути дневно. След това постепенно увеличавайте продължителността на тренировките си, докато изграждате издръжливост.

- Значимо. Уверете се, че всяка цел е пряко свързана с общото ви желание за отслабване. Например, увеличаването на упражненията е от значение за загубата на тегло, но здравословното хранене също е важно. Не се опитвайте да повтаряте диети, които сте видели в интернет, защото те може да не са точно за вас и това да е причината да не виждате резултати.

- Време. Дайте си краен срок за всяка цел. Това ще ви държи отговорни и помага за измерване на напредъка. Например, бихте могли да планирате преоценяване на физическата си активност на всеки два месеца. По този начин ще видите дали имате прогрес и дали се налага промяна в тренировките за следващия етап.

2. Намерете си партньор

Отслабването е по-лесно, когато имате подкрепа от друг човек, особено ако може да намерите такъв с подобни цели на вашите. Обединяването с приятел или член на семейството, който също иска да влезе във форма, може да ви помогне да останете мотивирани, когато понечите да се откажете.

Проучване от 2014 година установи, че социалната подкрепа и седмичните срещи за отчетност са от решаващо значение за постигане на целите в отслабването. Те помагат не само за мотивацията, но и за задържането на перфектното за вас тегло.

3. Внимателност

Внимателността означава да се задълбочите в мислите, чувствата и телесните си усещания и да обърнете внимание на това как те влияят на вашите действия.

Този метод може да бъде мощен инструмент за създаване на здравословни навици и вземане на правилните хранителни избори. Това е така, защото вниманието ви насърчава да намалим темпото, да признаем как се чувстваме и да изключим разсейващите фактори. „Помислете какъв е вкусът на храната, как я чувствате върху езика си и коя е любимата ви част“, казва диетологът Сидни Спийвак пред Insider.

Тя добавя, че това ще ви помогне да не ядете твърде бързо, което пък е от огромно значение да не преяждате и да бъдете отговорни към храната.

Четете цялата статия в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК